Jdi na obsah Jdi na menu

Jak si užít Silvestr a neriskovat přitom břichabol ?

Bohatě prostřený stůl plný nejrůznějších dobrot k poslednímu dni v roce prostě patří.

Jak připravit pořádný výběr lahůdek a přitom si nezatížit trávení se dozvíte právě teď.

Sivestrovské chuťovky totiž nemusí přetékat majonézou a salámem, dají se zvládnout i zdravější varianty.

 

A tak jdeme na malý seznam toho všeho, co byste mohli na stůl připravit :

 

1. Pomazánky - např. fazolovou

                                    z dýně a černé čočky

                                    zeleninová pomazánka s čočkou

                                    cizrnová pomazánka

                                    pomazánka z řepy

                                    pomazánka z červené čočky

                                    pažitková pomazánka

                                    falešná humrová pomazánka po našem

Pomazánky můžete mazat třeba na formičkami vykrájené ozdobné kousky kváskového pečiva nebo na silná kolečka salátové okurky.

 

2. Na chlebíčky také můžete použít obdobu bramborového salátu, kde brambory nahrazuje polenta . Recept na něj najdete pod názvem sváteční salát .

 

3. Na stole se bude vyjímat i zeleninový salát, třeba salát z červené řepy nebo barevný salát nebo variace na šopský salát

4. K zakousnutí se skvěle hodí pečená polenta .

5. Určitě neuděláte chybu, pokud naservírujete úhledně nakrájené kousky čočkové sekané nebo sekanou pohankovou .

6. Masožravci také  jistě ocení zaručeně jedlý čočkový karbanátek v rýžovém papíru nebo kapustový karbanátek .

7. A co třeba zdravá pizza? Recept je zde .

8. Křupavé slané mňamky si dopřejte v podobě opražených a osolených semínek - propláchnutá semínka mícháme na pánvi dokud nezačnou chytat zlatavou barvu , hned zkraje osolíme nebo zastříkneme kvalitní sójovou omáčkou.

Hlídáme aby se nespálily.

9. Další křupavá pochoutka vznikne, když na pečícím papíře na plechu upečeme tenká kolečka např. z červené řepy, potřená z obou stran olejem a osolená, nebo potřená směsí z jedné lžíce oleje a jedné lžíce sójové omáčky.

10. Můžete si také udělat DIP a do něj namáčet proužky mrkve, řapíkatého celeru, okurky nebo upečenou červenou řepu z bodu 9.

 

DIP č 1. Natural tofu uvaříme cca 10 minut v osolené vodě, pak rozmixujeme s česnekem, naředíme dle potřeby vodou z vaření. 

DIP č 2. Místo česneku přidáme do dipu nastrouhaný křen.

DIP č. 3. Sojolku nebo jinou rostlinnou majonézu smícháme s kečupem bez konzervantů a jiných jedůvek.

 

11. Sushi rolky.

12. Určitě by nemělo chybět ani něco sladkého, náš favorit je už několik týdnů buchta s carobovou polevou .

13. Jako nealko pití pro ty, co alkohol nepijí a pro děti, budu připravovat citronovou trávu se zázvorem a medem, Clubíno a bancha čaj. 

Samozřejmě bez "Rychlých špuntů" se to asi neobejde, ale myslím že jednou za rok to přežijem smiley

 

Přeji vám, ať se ten váš Silvestr opravdu vydaří, ať si pochutnáte a užijete si toheart

 

Pokud jsem vás inspirovala a článek se vám líbil, můžete ho klidně sdílet.

 

Zdroj foto : Pixabay

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář