Jdi na obsah Jdi na menu

Kdy je vlastně jaro ?

5. 3. 2018

Jaro už je tady.....

 

Když už jsem četla asi čtvrtý dotaz, týkající se mé nedávné poznámky o biologickém jaře v únoru, rozhodla jsem se to objasnit.

Možná to někomu zní zvláštně, když je na mnoha místech ještě sníh a mráz, ale biologické jaro začíná 15. února.

Příroda se řídí svým vlastním biorytmem a ne kalendářem.

Pokud se začnete vědomě starat o své zdraví, napojíte se na svůj vnitřní svět, pocity, intuici, pak pocítíte sami že jaro přišlo.

Zaposlouchejte se do svého vnitřního hlasu, uvědomte si do hloubky svoje rozpoložení....

K tomu hodně dopomůže zdravé stravování, respektování přírody a pobyt v ní a také třeba vaření podle ročních období.

Já už intuitivně cítím potřebu po něčem zeleném ( zelené natě, jedlý plevel, list salátu.. ) a začala jsem automaticky přidávat k jídlu větší podíl syrové zeleniny.

Nicméně jak už jsme si řekli, je ještě docela zima a tak to chce začít s jarní stravou postupně a pomalu.

A tak sice na jednu stranu toužím po zeleném a syrovém, na druhou stranu mám potřebu se zahřát, hlavně ráno a večer.

Proto stále vařím i zahřívající jídla jako třeba tuto polévku a zároveň nadšeně trhám první zelené jedlé lístečky na zahradě na posypání.

 

 

Nejlepší čas na úklid

Takže ne před Vánoci, ale teď je vhodné dát se do gruntování. Půjde nám to samo. 

Tenhle další jarní vliv také pociťuju už pár dní.

Najednou pořád větrám, mám silnou potřebu čerstvého vzduchu a potřebu provětrat i skříně a uklízím s radostí.

 

Vládnoucí orgány

Podle pentagramu pěti prvků jsou nyní v nadvládě JÁTRA a ŽLUČNÍK. Přísluší  elementu dřeva.

V únoru dochází ke změně toku energie a to zevnitř ven. Pokud ale máme tok energie zablokovaný, trpíme tzv. jarní únavou. Nejen v bytě ale i v těle je teď žádoucí "vynést" všechno nepotřebné ven.

Nyní je důležité jíst více zelených zelenin, klíčky a další potraviny. Více o nich se dočtete v článku Strava podle ročního období. Velmi vhodná jsou také podušená jablíčka.

Na jaře si také dopřejte čaj z mladých kopřiv, můžete si z nich i udělat výborný špenát, palačinky či polévku.

Další skvělou jarní léčivkou je pampeliška, na kterou si ale ještě budeme muset chvíli počkat.

Rakouská bylinkářka Maria Treben ji doporučuje i cukrovkářům, nejlépe sníst několik stvolů denně.

Ostropestřec mariánský asi všichni znáte, ale věděli jste, že se z něj nemá dělat čaj?

Nemá potom ty žádoucí účinky. Nejlépe je rozkousat lžičku semínek nebo použít olej z ostropestřce.

 

A co emoce ?

Zjednodušeně řečeno, potíže s játry a žlučníkem se také projevují na emocionální úrovni.

Typické emoce jsou hněv, vztek, agrese, nespokojenost, popudlivost....

Pěkně to vystihuje rčení - " to je ale žlučovitý člověk "

Pokud jste se v zimních měsících nevhodně stravovali, na jaře můžete pociťovat právě tyto emoce.

 

Je to pravý opak toho, co cítí správně se stravující člověk. Ten má nejen energii, touhu se více hýbat, uklízet ale i celkově vyjadřuje určité nadšení.

 

 Tak co, jak jsou na tom vaše játra a žlučník ?

 

Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když ho budete sdílet.

 

Zdroj foto : Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář