Jdi na obsah Jdi na menu

Kouzelné bezinky

28. 5. 2018

Bez černý  je keř, malý strom, popř. i poléhavá liána.

 

Když bez kvete, poznám ho i na dálku. Prozradí ho zvláštní, sladká a poměrně silná vůně.

Co je vlastně na bezu tak zvláštního a kouzelného, kromě vůně?

 

V dřívějších dobách lidé vysazovali bez kolem svých obydlí a chlévů, protože věřili, že ochrání jejich zvířata před dobytčím morem a je samé před nemocemi a zlými kouzly.

Známé přísloví " Před heřmánkem smekni a před bezem klekni " jasně ukazuje, jak moc si naši předkové bezu vážili.

 

A teď již k užívání....

 

Květy bezu jsou výborným přírodním pomocníkem při nachlazení, podporují vykašlávání a pocení. Doma si děláme při nemocech vždy i čaj z bezových květů, v zimě mám po ruce květy nasušené z léta. Je vhodné ( jako ostatní léčivky ) upotřebit je do příští sezóny. Čaj tlumí i bolesti při ischiasu.

Květy se používají i při výrobě mastí na popáleniny, listy pak na podlitiny a výrony.

Bez je mimo jiné výborným zdrojem rutinu a vitamínu C. Pokud si květy nasušíte správně, má vit. C velkou šanci přežít.

Sušte především ve stínu a pokud možno co nejrychleji, např. zavěšené za stopku.

 

Další zajímavé použití bezu je při srážení horečky formou octových ponožek.

Velkou lahev ( třeba od okurek ) naplníme květy a dáme tolik octa, aby byly potopené.

Uzavřeme a necháme 3 dny stát na sluníčku. Poté scedíme do menších lahví a při horečce namočíme do bezového octa ponožky a navlečeme si je na nohy.

 

Bezem se také léčí dna, revmatismus a dokonce podporuje tvorbu mateřského mléka. 

Je i mírně močopudný.

 

Z bezu můžeme připravovat řadu zajímavých a léčivých dobrot, kromě čaje třeba likéry, vína, marmelády, želé, med nebo šťávu či kvašenou limonádu.        p5220020.jpg

Také v kuchyni je možné bez využít, známé jsou kosmatice, kdy se celé květenství obaluje v těstíčku a pak smaží.

 

A co třeba taková bezová bábovka nebo osvěžující a lahodný bezinkový nápoj s meduňkou . Zkoušeli jste ?     p5270065.jpg                              p5210060.jpg

Květy se dají přidávat i do nepečených dezertů, rosolů nebo např. do chia pudinku na jakýkoliv způsob.

Určitě také vyzkoušejte jahodovo-bezinkový nanuk, který je opravdu výborný.

 

plodů bezu je skvělý likér. U plodů si musíme dávat trochu pozor, obsahují sambunigrin, který je jedovatý, proto plody vždy musí projít tepelnou úpravou.

 

A jedna voňavá rada na závěr - z květů si udělejte pleťovou vodu nebo blahodárnou koupel.

Koupel dobře působí při dně, uvolňuje mysl a celkově harmonizuje.

Z vany pak vystoupíte odpočinutí a lehcí jako bezová víla.

 

Líbil se vám článek a chcete aby i další lidé věděli, proč jsou bezinky kouzelné ?

Tak sdílejte , ať je nás víc poučenýchsmiley

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář