Jdi na obsah Jdi na menu

Královna podzimu

29. 9. 2017

Řeč je o lahodné zelenině plné vitamínů, jejíž chvíle právě nastává. Dýně.....

Sklizeň dýní vrcholí, přebytky můžeme snadno uskladnit, jen musíme vybrat vhodné "úložiště".

Dýně nemá ráda vlhko. Takže do lednice opravdu nepatří, tam dáváme pouze načaté plody zbavené vnitřku se semínky. Dýni můžeme klidně nechat v chladnějším pokoji, špajzu či chodbě, snese pokojovou teplotu, hlavně když je v suchu.

Sklízíme, když je stopka uschlá, což poznáme podle barvy, a snažíme se stopku neulomit. Pokud se nám to stane, určitě tento kus zkonzumujeme jako první, taková dýně není vhodná na uskladnění, protože by se touto "rankou" mohly dovnitř dostat bakterie a začala by se brzy kazit.

Čím déle dýni skladujeme, tím je slupka tvrdší a i Hokkaido, které se normálně nemusí loupat, může mít v zimě slupku už tuhou. Nicméně je to na náhodě, vloni v zimě jsem dostala Hokkaida, která se vůbec loupat nemusela, přestože jsem byla varována, že " teď už ta slupka bude určitě tvrdá".

 

Dýně raději od sebe

Při skladování se snažte, aby se dýně navzájem nedotýkaly, budou tak mít ze všech stran dostatek vzduchu a nezačnou se hned kazit.

A proč vlastně jíst zrovna dýni?

Dýně se dá "nacpat" téměř do každého pokrmu, i do buchty.

Dýně je skutečně zázrak přírody, obsahuje beta karoten, vitamíny B1, B2, B3, vápník, železo a také velké množství draslíku. Oplývá jím zhruba o 32% více než třeba banány, které příliš nejsou doporučovány vzhledem k tomu z jaké oblasti pochází a vzhledem k poměrně vysokému obsahu plísní. Takže pokud se vám nedostává draslíku, dejte si dýni!

Zajímavostí je, že dýně také obsahuje lutein a zeaxantin, které nutně potřebujeme pro dobrý zrak.

Dýně je také silný antioxidant, působí proti vzniku nádorů a proti artritidě.

Také je velice vhodná pro diabetiky.

Podle nauky o pěti elementech posiluje a léčí slinivku, slezinu a žaludek.

Co s těmi semínky

Můžeme je zbavit vláken a usušit, a příští rok vysít.

Můžeme je zbavit vláken a usušit, a uvařit si z nich léčivý čaj.

Můžeme je dát do zeleninového vývaru.

Můžou se usušit a vyloupat, ale na to nemám trpělivost - na přímou konzumaci si je radši koupím už oloupané.

 

Na závěr ještě douška - dýně se dá pěstovat téměř všude a téměř se o ni nemusíme starat. Je to opravdu velmi nenáročná zelenina.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář