Jdi na obsah Jdi na menu

Paní Zima přichází

16. 11. 2017

Včera - 15.11. začala biologická zima, která skončí 14.2.

Ráno při pohledu z okna na jinovatku na trávě jsem si uvědomila že už je opravdu tady.

Poznám to i na sobě, mám čím dál tím větší chuť na teplá zahřívající jídla a instinktivně odmítám syrové saláty.

Ani na syrové ovoce či nepečený moučník nemám chuť. Prodlužuji dobu vaření pokrmů i zeleninových vývarů a víc peču.

 

Co jíst a co dělat v zimě?

V zimě jsou nejohroženější ledviny a močový měchýř, tak se o ně pěkně starejte. Jak? Rozhodně teplým oblečením, teplým jídlem, můžete i popíjet odvar z fazolí azuki, který ledviny posiluje..

Pokud prochladnete, nebo jste jen zimomřiví, přiložte si na oblast ledvin nahřátou sůl zabalenou do utěrky či pleny. Sůl si můžete dávat i na studené plosky nohou a při onemocnění dolních cest dýchacích na hrudník. Sůl nesmí být úplně horká abyste se nepopálili, ale musí být dost teplá na to, aby vám během chvilky nevychladla.

Skvělá je taky koupel pro nohy - do lavoru nalijte hodně teplou vodu, přidejte trochu himalájské soli  nebo odvaru z bylinek ( rozmarýn, heřmánek, tymián...) a nohy si pěkně máčejte po dobu aspoň 10ti minut.

 

Používejte zázvor, skořici, nekonzumujte tropické ( ochlazující ) a syrové ovoce.

Do jídel můžete přidat o něco víc tuku.

Vařte si jáhly a pohanku, mají zahřívací schopnost.

V zimě je také vhodnější konzumace masa, pokud ho máte rádi a smažených jídel než v létě.

Období zimy, kdy jsou dlouhé večery, využívali naši předkové k tomu, aby si doma v teple vyprávěli různé příběhy a báchorky . Úroda byla už sklizena, uklízelo se nejen kolem sebe ale i v sobě.

Už během podzimu se instinktivně choulíme do sebe a začínáme více hloubat a přemýšlet a zpomalovat tempo.

S příchodem zimy se tyto stavy ještě prohloubí. Nesnažte se trhat rekordy doma ani v práci, zimní čas vás opravdu vyzývá ke zpomalení.

 

Vhodná zimní zelenina

Je taková, která se sklízí na podzim, uskladňuje se, některé druhy, jako třeba růžičková kapusta,  přezimují na záhoně pod sněhem.

Můžete si dopřát kořenovou zeleninu, řepu, česnek, cibuli, dýně, kapustu, pórek, zelí, křen....

Nezapomínejte si jídlo posypat nějakou zelenou natí - pažitku i petrželku si můžete ze záhonu přes zimu nastěhovat do květináče.

Také si udělejte malou domácí zahrádku - uřízněte vršky kořenové zeleniny a řepy a dejte je na talířek s trochou vody. Za pár dní začnou rašit zelené výhonky, které využijete na posypání pokrmů. Cibuli dejte do malé skleničky s vodou, kořínky dolů, taky vyraší. Ve vodě ale musí být jen kořínky, jinak by cibule začala zahnívat.

Nezapomínejte na kvašenou zeleninu ! Vzpomeňte si na své prarodiče, dříve se běžně nakládalo zelí na zimu.

 

Znaky zimy

Barvou zimy je černá a tmavě modrá. Můžete toho využít i v jídle a vařit si třeba více černé čočky, jíst černý sezam, fazole černou ledvinu, apod.

K zimě jsou přiřazeny uši, které jsou kontrolkou ledvin. Ledviny také ovlivňují naše vztahy a oslabuje je zejména strach, který se ovšem probouzí nejvíce v zimě.

Močový měchýř ukazuje, jak umíme vypouštět tlak, který vzniká když se na někoho zlobíme nebo ho obviňujeme.

Je důležité si připomenout, že cokoliv se stalo, už nezměníme, je to už minulost.

Pro tyto orgány je nyní nejvhodnější doba na očistu.

Číslo zimy je 1 a chuť důležitá pro toto období je slaná.

 

Čerstvý vzduch

I přes nechuť vylézat v nepříjemné zimě ven z vyhřátého bytečku se snažte překonat a jděte se projít nebo dělat něco na zahradě.

Až napadne sníh, vyřádíte se s dětmi při stavění sněhuláků, sáňkování, bruslení a lyžování a ani se vám domů chtít nebude.

A pak si to teplo domova pořádně vychutnáte.

 

Líbil se vám článek ? Sdílejte ho, budu ráda.

 

Zdroj foto : Pixabay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář