Proč péct z kvásku ?
. V tomto článku bych vám ráda ukázala, v čem spočívají výhody domácího kváskového pečení a proč pečivo kynuté kvasnicemi není úplně to pravé.
Rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem
V kvasnicích je jeden druh kvasinky, v kvásku je jich několik druhů, mimo to kvásek obsahuje i bakterie a mikroorganismy přirozeně se vyskytující v obilném zrnu.
U kváskového pečiva je zásadní fermentace.
Fermentací se rozkládá kyselina fytinová, která se vyskytuje nejen v obilí, ale i např. v luštěninách, z kterých se vyplaví namáčením.
V kváskovém pečivu je přítomna kyselina mléčná, která právě fytáty pomůže zneškodnit - rozložit.
Problematická kyselina fytová
Fytáty se vážou na minerály a tím výrazně snižují jejich vstřebatelnost, dokonce je odvádí z těla ven.
Takže když si upečete pečivo sice z celozrnné mouky, pokud použijete ke kynutí kvasnice, minerály z obilné slupky stejně vaše tělo nevstřebá.
Ale pokud použijete kvásek, v němž kyselina mléčná už se o fytáty postarala, máte vyhráno.
Zdravotní výhody kváskového pečiva
► má vyšší výživovou hodnotu
► je mnohem snáze stravitelné - bílkoviny se v kvásku totiž rozloží na aminokyseliny
► jeho glykemický index je nižší
► je to přírodní antibiotikum díky stovkám bakterií a kvasinek namnožených při kynutí
► posiluje naši střevní mikroflóru, proto posiluje imunitu
► kyselina mléčná působí v pečivu i jako konzervant
► nezpůsobuje nadýmání
► zabraňuje zácpě, usnadňuje vyprazdňování
► čistí krev
► posiluje nervy i svaly díky přítomnosti mikroorganismů žijících ve vzájemné rovnováze
► působí blahodárně na játra, slezinu, slinivku
A co lepek ?
Kváskové pečivo obsahuje méně lepku, právě díky fermentaci.
Neznamená to ovšem, že si ho může dát člověk s celiakií, lepek tam pořád je ale je ho méně .
Samozřejmě si ale můžete vyrobit bezlepkový kvásek.
Na závěr
Kváskové pečivo je navíc bez mléka, bez cukru....
Potřebujete pouze mouku a vodu.
A trochu praxe a času, protože kváskové pečení trvá déle.
Čas investovaný do pečení se vám ale několikanásobně vrátí.
Pokud chcete kváskové pečení vyzkoušet, ale nemáte odvahu, mrkněte tady.
Z kvásku si upečete nejen chléb, ale i třeba vánočku či buchty.
Tak ať se vám pečení zalíbí