Jdi na obsah Jdi na menu

Proč péct z kvásku ?

30. 11. 2018

. V tomto článku bych vám ráda ukázala, v čem spočívají výhody domácího kváskového pečení a proč pečivo kynuté kvasnicemi není úplně to pravé.

 

Rozdíl mezi kvasnicemi a kváskem

 

V kvasnicích je jeden druh kvasinky, v kvásku je jich několik druhů, mimo to kvásek obsahuje i bakterie a mikroorganismy přirozeně se vyskytující v obilném zrnu.

U kváskového pečiva je zásadní fermentace.

Fermentací se rozkládá kyselina fytinová, která se vyskytuje nejen v obilí, ale i např. v luštěninách, z kterých se vyplaví namáčením.

kváskovém pečivu je přítomna kyselina mléčná, která právě fytáty pomůže zneškodnit - rozložit.

 

Problematická kyselina fytová

 

Fytáty se vážou na minerály a tím výrazně snižují jejich vstřebatelnost, dokonce je odvádí z těla ven.

Takže když si upečete  pečivo sice z celozrnné mouky, pokud použijete ke kynutí kvasnice, minerály z obilné slupky stejně vaše tělo nevstřebá.

Ale pokud použijete kvásek, v němž kyselina mléčná už se o fytáty postarala, máte vyhráno.

 

Zdravotní výhody kváskového pečiva

 

► má vyšší výživovou hodnotu

► je mnohem snáze stravitelné - bílkoviny se v kvásku totiž rozloží na aminokyseliny

► jeho glykemický index je nižší

► je to přírodní antibiotikum díky stovkám bakterií a kvasinek namnožených při kynutí

► posiluje naši střevní mikroflóru, proto posiluje imunitu

► kyselina mléčná působí v pečivu i jako konzervant

► nezpůsobuje nadýmání

► zabraňuje zácpě, usnadňuje vyprazdňování

► čistí krev

► posiluje nervy i svaly díky přítomnosti mikroorganismů žijících ve vzájemné rovnováze

► působí blahodárně na játra, slezinu, slinivku

 

A co lepek ?

 

Kváskové pečivo obsahuje méně lepku, právě díky fermentaci.

Neznamená to ovšem, že si ho může dát člověk s celiakií, lepek tam pořád je ale je ho méně .

Samozřejmě si ale můžete vyrobit bezlepkový kvásek.

 

Na závěr

 

Kváskové pečivo je navíc bez mléka, bez cukru....

Potřebujete pouze mouku a vodu.

A trochu praxe a času, protože kváskové pečení trvá déle.

Čas investovaný do pečení se vám ale několikanásobně vrátí.

Pokud chcete kváskové pečení vyzkoušet, ale nemáte odvahu, mrkněte tady.

 

Z kvásku si upečete nejen chléb, ale i třeba vánočku či buchty.

 

Tak ať se vám pečení zalíbíheart

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář