Jdi na obsah Jdi na menu

Čiroková buchta z dýně

28. 9. 2017

Kamrádka se mě nedávno ptala, co je to vlastně ČIROK a co může vytvořit z čirokové mouky.

Asi to bude zajímat víc lidí, tak jsem to shrnula a rovnou upekla čirokovou buchtu.

Čirok je přirozeně bezlepková obilovina, která obsahuje hodně bílkovin a vlákniny. Významný je též obsah minerálů, zejména hořčíku, železa, fosforu, draslíku, manganu, mědi, selenu a zinku a vitamínů skupiny B - B1, B2, B6.

O čiroku se mluví jako o protizánětlivé obilovině, snižující cholesterol a upravující hladinu cukru v krvi.

Zároveň je to silný antioxidant a dokonce má protirakovinné účinky.

Hlavně ho dobře využijeme ve formě mouky, ve formě uvařeného zrna mě příliš nechutnal a vařil se poměrně dlouho.

Někdo si ho ale praží a pak třeba polévá medem - obdoba popcornu.

Takže kam s čirokovou moukou? Poslouží dobře na zahušťování omáček, gulášů, dá se z ní péct chléb, buchty, muffiny....

Také se dá použít jako klasická krupičná kaše.

 

A teď slibovaný recept 

250 g dýně Hokkaido ( můžete obměnit s mrkví )

200 g čirokové mouky

250 g špaldové mouky

1 kypřící prášek

lžička skořice

4 lžíce kokosového cukru nebo sladu popř. rýžového sirupu

4 lžíce oleje

půl hrnku rozinek

350 - 400 ml vody

 

Dýni nastrouháme najemno, rozinky spaříme vroucí vodou a necháme chvilku nabobtnat, pak propláchneme studenou vodou a dáme okapat na sítko.

V míse smícháme dýni, kokosový cukr, olej a postupně přidáváme mouky s kypřícím práškem a skořicí. Nakonec vmícháme rozinky a těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme při 190°C cca 15 minut, ale každá trouba peče jinak, tak si to raději hlídejte.

Po upečení poléváme polevou z kvalitní čokolády nebo carobu, anebo namažeme povidly a posypeme kokosem.

TIP : Pokud v buchtě dýni příliš cítíte, nechte ji pár hodin odležet, chutě se pak prolnou.

        Místo dýně můžete dát mrkev.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář