Jdi na obsah Jdi na menu

Čočková sekaná

2. 10. 2017

Do téhle sekané jsem se úplně zamilovala. Trochu jsem poupravila recept, kde byla řeč jen o čočce a přidala jsem zeleninu, díky které není sekaná suchá ale naopak je pěkně vláčná a šťavnatá.

Chia semínka ji zase pěkně nakypřily a nebyl třeba kypřící prášek, vejce ani bílá mouka.

 

 

2 cibule

100 g mrkve

100 g dýně

100 g celeru

3 lžíce chia semínek + 2 dcl vody

hrnek uvařené hnědé čočky

hrnek červené čočky

hrnek ovesných vloček

2 - 3 lžíce pohankové mouky

2 lžíce  Shoyu, 4 stroužky česneku

celerová nať, libeček, sůl, olej

 

 Přebrané ovesné vločky si spaříme trochou vroucí vody a mezitím osmahneme pokrájené cibule na oleji.

Jakmile začnou cibule chytat zlatou barvu, přihodíme k nim nastrouhanou  mrkev, dýni i celer, osolíme a chviličku orestujeme.

Chia semínka zalijeme studenou vodou a necháme je vodu pořádně "nacucat", vytvoří postupně gel. Pokud se vám zdají spíš suchá, přidejte vodu.

Vločky lehce vymačkáme rukou a všechno smícháme dohromady s oběma čočkama, prolisovaným česnekem a dochutíme solí, Shoyu a bylinkami.

Zaprášíme moukou a důkladně promícháme. 

Pekáč si vymažeme lehce olejem a poklademe směsí. Uhladíme povrch a dáme péct cca na 15 - 20 minut při 190°C.

Po upečení ji nechte vychladnout, aby se vám dobře krájela a nandavala.

 

TIP : Uvedené bylinky můžete obměnit dle vašich zásob a chutí, třeba majoránkou, tymiánem, provensálskými bylinkami apod.

         Červená čočka se nemusí namáčet, klasickou hnědou čočku je dobré ráno hned namočit a pak přidat při vaření  špetku saturejky a nějakou mořskou řasu.

         Pokud si čočky předvaříte den předem, druhý den už jen smícháte s ostatními ingrediencemi a máte rychle hotovo.

        Sekaná je výborná např. k jáhlové kaši, polentovému " bramborovému" salátu, ale i k zeleninové omáčce nebo k pečivu.

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář