Jdi na obsah Jdi na menu

Čočkové karbanátky v rýžovém papíru s jáhlovou kaší

14. 8. 2017

Na karbanátky potřebujeme :  hrnek uvařené hnědé čočky

                                                  necelý hrnek uvařených malých krupek

                                                  1 mrkev nebo mrkev napůl s dýní

                                                  cibule, olej, sůl, majoránka nebo libeček, sójová omáčka Shoyu  nebo Tamari

                                                  stroužek česneku

Cibuli osmažíme na troše oleje, hned lehce osolíme a přidáme najemno nastrouhanou zeleninu. Společně ještě chvilku orestujeme, pak přihodíme prolisovaný stroužek česneku a bylinky.

Po chvilce vypneme a smícháme s čočkou a krupkami. Dochutíme sójovou omáčkou.

Rýžový papír si namočíme do vlažné vody, já to dělám pod tekoucí vodou, z obou stran, nebo si můžete vodu nalít do nějakého velkého talíře a namáčet ho tam. Opatrně, snadno se trhá!

Namočený rýžový papír si dáme na prázdný talíř či prkýnko, kde nám po chvilce krásně změkne  a doprostřed dáme cca 2 lžíce směsi. A nyní ho zabalíme. Nejprve přeložíme dovnitř dolní část papíru, pak horní, pak pravou stranu a nakonec levou a tak nám vznikne jakýsi balíček. Smažíme na rozpáleném oleji tak, aby se pěkně opekl dokřupava.

Usmažené karbanátky odkládáme na papírové ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk, nenecháváme je ale na nich ležet dlouho, protože by se k nim přilepily. Podáváme s kaší a zeleninovým salátem. Já jsem udělala salát z nastrouhané kedlubny a ředkviček, ochutila jsem ho umeoctem.

Ředkvičky, ředkve a hlavně daikon mají zvláštní význam tím, že nám pomáhají strávit tuk. Proto je přidávám ke smaženým jídlům.

Jáhlová kaše : hrnek jáhel

                         70 g dýně

                         50 g celeru

                         sůl, stroužek česneku

Pořádně propláchnuté jáhly dáme vařit dohromady s nastrouhanou zeleninou, osolíme. Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, pravděpodobně budeme muset přidat vodu nebo vývar ( bude mít lepší chuť ).

Konzistence jako na bramborovou kaši, nedělejte moc hustou, protože po vystydnutí ještě víc zhoustne.

Na talíř kaši s karbanátkem doplníme salátem, kvašenou zeleninou, popř. ještě kouskem krátce tepelně upravené zeleniny, např. napařené. Kaši posypeme třeba pažitkou, můžeme i semínky, takto dosáhneme kompletního talíře.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář