Dort pro benjamínka
Svěží letní dort s ovocem a tvarohem. Korpus má krásně žlutou barvu díky vajíčkům od šťastných slepic .
Množství ingrediencí je o něco větší než na klasickou dortovou formu, vršek jsem seřezávala.
Korpus
5 šťastných vajec ( rozuměj od slepic chovaných venku, v co nejvíce přirozených podmínkách )
150 g polohrubé mouky
150 g pšeničné celozrnné mouky nebo špaldové
1 kypřící prášek
špetka soli
150 ml sladidla ( med, rýžový sirup )
pár kapek citronové šťávy
100 ml oleje
cca 100 ml vody, pokud jsme dávali tekuté sladidlo
Nejprve smícháme vejce, med ( nebo jiné sladidlo ), citronovou šťávu a olej.
Potom přidáme mouky, kypřící prášek, sůl, vodu a vyšleháme těsto přibližně jako na bábovku.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy a ve vyhřáté troubě při 180 - 190 °C pečeme cca 15-20 minut.
Krém
2 tvarohy
pár kapek vanilkové esence nebo trochu vyškrabaného vanilkového lusku
šťáva z půlky malého citronu
oblíbené sladidlo
200 g tuku ( máslo, Alsan....)
Tuk necháme hodně povolit a našleháme s tvarohem.
Pak přidáme vanilku a citronovou šťávu a osladíme dle chuti.
Dáme do lednice ztuhnout.
Meduňkový rosol
Můžete použít agar nebo pudinkový prášek.
Já jsem použila to druhé - dala jsem vařit 300 ml vody s pár listy meduňky, po chvilce jsem meduňku vyndala a přimíchala 1 a čtvrt vanilkového pudinkového prášku rozmíchaného v troše studené vody. Nezapomeňte (jako já) ho osladit.
Minutku jsem ho povařila a nechala částečně vystydnout.
Postup : Korpus v půlce rozřízneme a promažeme třeba Třešňovým džemem bez cukru . Přiklopíme druhou půlkou a navrch naneseme ztuhlý tvarohový krém, ozdobíme drobným ovocem a ovoce polijeme meduňkovým rosolem.
Samozřejmě rosol dávat nemusíte, dort může být jen s tvarohovým krémem a ovocem.
Já jsem použila maliny, kousek banánu, jahody, mohou být i třešně, borůvky.....