Jdi na obsah Jdi na menu

Dušená kapusta s pečenou zeleninou

Pečenou zeleninu už jsme dlouho neměli a tak dneska přišla na řadu. Pro zimní dny je jak dělaná.

 

Dušená kapusta 

3 cibule

1/2 kapusty

olej, sůl

cca 2  dcl zeleninového vývaru nebo vody

mletý kmín

2 lžíce čirokové mouky

popř. stroužek česneku

 

Pokrájenou cibuli osmahneme na rozpáleném oleji, osolíme a smažíme do zlatova.

Přidáme trochu mletého kmínu, necháme zavonět a dál přidáme pokrájenou kapustu a zalijeme vývarem. Pokud máte v kapustě rádi česnek, můžete ho samozřejmě přidat.

Pod pokličkou dusíme doměkka.

Nakonec zahustíme moukou, minutku provaříme a kapusta je hotová.

 

Pečená zelenina

2 mrkve

1 petržel

1 řepa

čtvrtka celeru

1 cibule

6 stroužků česneku

půlka malé dýně Hokkaido

cca 1 dcl vody

sůl, sójová omáčka, popř. bylinky

2 lžíce oleje

 

Očištěnou zeleninu pokrájíme na kousky či kolečka - např. mrkev, petržel, celer, česnek, cibuli, dýni a červenou řepu - tu krájím na úplně malé kostičky, protože se peče nejdéle, tak aby byla všechna zelenina stejně měkká.

Zeleninu dáme do pekáčku, lehce osolíme a pokapeme kvalitní sójovou omáčkou. Můžeme přidat i trochu tymiánu nebo provensálských bylinek, olej a vše důkladně promícháme.

Podlijeme trochou vody, přiklopíme druhým pekáčem a dáme péct do vyhřáté trouby cca na půl hodiny při 220°C.

Hlídáme a občas promícháme. Ke konci dopékáme zeleninu odkrytou.

 

Přílohu jsme měli trochu netradiční ale moc dobrou - uvařená bílá quinoa smíchaná se semolinovým kuskusem.

Samozřejmě nesměla chybět kvašená zelenina.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář