Jdi na obsah Jdi na menu

Dýňáky

Ještě pořád máme doma uskladněných pár dýní. Tak se je snažím nacpat kam můžu a tentokrát z toho vyšly slané sušenky.

 

200 g dýně ( dala jsem moje oblíbené Hokkaido )

cca 260 g celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky ( bezlepkáři použijí nějakou bezlepkovou mouku, třeba čirokovou...)

sůl

3 lžíce oleje

lžička kypřícího prášku

 

Nakrájenou dýni podusíme doměkka v malém množství vody. Vodu musíme nechat úplně vyvařit.

Potom rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka a smícháme s moukou, solí i olejem.

Množství mouky se může mírně lišit dle druhu použité mouky a obsahu vody v dýni.

Těsto by mělo být tuhé ale zároveň se s ním musí dobře pracovat.

Zpočátku jsem použila vařečku, ke konci jsem zpracovávala rukama.

Těsto rozválíme na pomoučeném vále cca na 1 - 2 mm a nožem krájíme čtverečky nebo použijeme skleničku či formičky na vykrajování. 

Do každého tvaru lehce zamáčkneme slunečnicová, dýňová či lněná semínka nebo kousek ořechu.

Vykrájené tvary dáme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do vyhřáté trouby.

Pečeme cca 15 minut při 170-180 °C.

Upečené dýňáky jsou křupavé ale nejsou tvrdé.

 

TIP : Dýňáky můžeme jíst samotné nebo přikusovat k zeleninovému salátu nebo je zkombinovat s dipem či pomazánkou.

        Je to vhodná svačinka i na výlet.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář