Jdi na obsah Jdi na menu

Dýňový chléb

Do těsta na kváskový chléb jsem přidala nastrouhanou dýni , osmaženou cibulku a 1/2 lžičky tymiánu a byl z toho moc dobrý žlutý chlebík.

Tentokrát jsem vynechala vařené obilí a okopírovala jsem zde postup na klasický kváskový chléb, abyste to nemuseli hledat.

 

 

3 lžíce kvásku

200 ml žitné mouky + 100 ml pohankové mouky

250 ml převařené vychladlé vody

 

Postupuji takto : večer vyndám z lednice kvásek, který uchovávám v uzavřené skleničce od přesnídávky.

Lžičkou ho vyškrábu do mísy a přidám mouku a vodu. Pořádně promíchám vařečkou, nechám ji v těstě stát a přikryju čistou utěrkou. Dám na linku nebo do trouby ( studené ! ) aby mísa nepřekážela a nechám přes noc kynout.

Druhý den ráno odeberu cca 3 lžíce zpátky do skleničky, kterou opět dám do lednice.

Ke zbývajícímu kvásku v míse přidám další suroviny :

 

150 ml vody ( tu už nepřevařuji )

200 ml celozrnné pšeničné mouky + 100 ml špaldové mouky

lžička soli, lžička kmínu ( já dávám mletý ), 2 lžíce oleje

1 lžíce lněného semínka

4 lžíce slunečnicových semínek

3 lžíce dýňových semínek

2 lžíce chia semínek + 100 ml vody ( nechám pár minut nabobtnat )

 

Všechno smíchám dohromady, zase přikryju utěrkou a nechám ještě tak 3 hodiny kynout.

Dělám těsto řidší, které dávám do formy na biskupský chlebíček. Takže po 3 hodinách zkontroluji, zda těsto nakynulo a naliju ho do vymazané a moukou vysypané formy.

Vršek těsta posypu semínky nebo i třeba ovesnými vločkami....

Chlebík dám do vyhřáté trouby a vedle něj postavím malý plechový hrneček s vodou. Voda se bude během pečení odpařovat a chléb tak nevyschne ale zůstane vláčný.

Během pečení chléb párkrát lehce potřu vodou z hrnečku v troubě, aby nepraskal.

 Peču  při 200°C tak půl hodiny. Nezapomeňte, že každá trouba peče jinak, je třeba si to vyzkoušet.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář