Jdi na obsah Jdi na menu

Dýňový pudink se skořicí a zázvorovou šťávou

Tenhle sladký pudink je opět bez cukru, sladkost mu dodala dýně, brusinky, slad a carobová poleva.

 

250 g oloupané dýně Hokkaido

20 g kokosu

450 ml vody

větší špetka skořice

pár kapek zázvorové šťávy vymačkané z čerstvého zázvoru

50 g brusinek

cca 6 lžic kukuřičného škrobu

dle chuti slad nebo rýžový sirup

 

Oloupanou dýni nakrájíme na kousky a dáme do kastrůlku . Přidáme k ní cca 400ml vody a skořici a podusíme do změknutí.

Pak přidáme kokos a  rozmixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré.

Opět přivedeme k varu a zahustíme škrobem rozmíchaným ve zbytku studené vody. Půl minutky povaříme, pyré by mělo trochu zhoustnout. Pokud pudink nezhoustne ani po vychladnutí, můžete ho ještě dodatečně zahustit dalším škrobem rozmíchaným v mini množství vody.

Do hotového pudinku vmícháme spařené a propláchnuté brusinky. Malý kousek zázvoru oloupeme a nastrouháme na jemno. Sevřenou pěstí z něj vymačkáme šťávu - stačí jen pár kapek aby pudink nepálil.

 

Pudink nalijeme do misek a necháme vychladnout. Pak ho polijeme carobovou polevou a ozdobíme.

 

CAROBOVÁ POLEVA

 

 

2 lžíce kokosového tuku ( možno nahradit olejem )

2 lžíce sladu

2 lžíce carobu

4 lžíce vanilkového pudinkového prášku

150 ml vody

 

V hrnku smícháme vodu s carobovým a pudinkovým práškem.

Do nerezového kastrůlku dáme tuk, zahřejeme a přidáme k němu slad. Pozor, snadno se spálí, takže musíme míchat a směs nechat jen trochu zpěnit -  od krajů se budou  dělat bubliny a barva začne světlat.

Přilijeme rozmíchaný pudinkový a carobový prášek a za stálého míchání 1 minutu povaříme.

Konzistence polevy by měla být jako pudink.

Ještě horkou polevou polijeme dýňový  pudink, po chvíli ztuhne.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář