Čočka na paprice
Kdyby byla v omáčce rostlinná smetana, připomínala by mi ještě víc kuře na paprice.
2 cibule
3 mrkve
4-5 lžic uvařené velkozrnné ( hnědé ) čočky
1/2 lžičky mletého kmínu
2 lžíce sladké mleté papriky
olej, sůl
cca 1/2 l zeleninového vývaru
umeocet
Pokrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji, osolíme a přidáme na kolečka nakrájenou mrkev.
Smažíme ještě pár minut, přidáme koření, necháme ho zavonět a vše zalijeme vývarem.
Když je mrkev měkká, přidáme předem uvařenou čočku a tyčovým mixérem vše rozmixujeme.
Kdo chce, může si pak do omáčky přidat i čočku vcelku, tak bude mít omáčka zase jinou strukturu.
Ochutíme umeoctem a podáváme s jakoukoliv přílohou - rýže, placky, kukuřičné těstoviny, kuskus, bulgur nebo polentovým či jáhlovým knedlíkem.