Jdi na obsah Jdi na menu

Cuketa s kadeřávkem a fazolkami

Cukety prostě miluju! Dají se použít na téměř jakýkoliv způsob, na slano i na sladko.

A tenhle oběd neměl chybu.

 

2 cibule

hrst kadeřávku

hrst zelených fazolek

polovina velké cukety

cca 1/2 zeleninového vývaru nebo vody

olej, sůl, kari, kurkuma, mletý kmín, popř. vaše oblíbené bylinky

rýžová, čiroková nebo pohanková mouka na zahuštění ( nebo kukuřičný škrob )

umeocet ( není nutný)

 

Z cukety vybereme lžící semínka, která pak použijeme do domácího zeleninového vývaru a nakrájíme ji na kousky cca 2x2 cm .

Cibuli pokrájíme na jemné proužky a na rozpáleném oleji ji osmahneme. Osolíme a přidáme cuketu.

Nyní do hrnce nasypeme koření a lehce ho osmahneme až zavoní.

Dále přidáme kadeřávek zbavený žeber a nakrájený na menší kousky, vše podlijeme vývarem nebo vodou a pod pokličkou dusíme.

Po chvilce přidáme do hrnce i fazolky.

Když je zelenina měkká ( nesmíme ji rozvařit, proto průběžně ochutnáváme, nebo do ní píchneme vidličkou ), zahustíme ji trochou mouky nebo škrobu rozmíchaného ve studené vodě.

Po vypnutí můžeme dochutit umeoctem.

 

TIP : Pokud nemá cuketa moc tuhou slupku ( většinou u příliš velkých cuket ), nemusíme ji loupat.

         Já dělám nejraději tzv. kompromis - škrabkou na zeleninu cuketu oloupu pouze zčásti - podélně oloupu proužek, pak proužek vynechám, pak zas proužek oloupu....

Slupky pak použiju na vývar.

Pokud nemáte rádi kadeřávek, je to výborné jídlo i bez něj. 

 

Talíř jsem doplnila drobnými kroupami vařenými s mořskou řasou a nastrouhanou mrkví, kvašenou zeleninou a okurkou pokapanou umeoctem.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář