Dušená kapusta s pečenou zeleninou
Pečenou zeleninu už jsme dlouho neměli a tak dneska přišla na řadu. Pro zimní dny je jak dělaná.
Dušená kapusta
3 cibule
1/2 kapusty
olej, sůl
cca 2 dcl zeleninového vývaru nebo vody
mletý kmín
2 lžíce čirokové mouky
popř. stroužek česneku
Pokrájenou cibuli osmahneme na rozpáleném oleji, osolíme a smažíme do zlatova.
Přidáme trochu mletého kmínu, necháme zavonět a dál přidáme pokrájenou kapustu a zalijeme vývarem. Pokud máte v kapustě rádi česnek, můžete ho samozřejmě přidat.
Pod pokličkou dusíme doměkka.
Nakonec zahustíme moukou, minutku provaříme a kapusta je hotová.
Pečená zelenina
2 mrkve
1 petržel
1 řepa
čtvrtka celeru
1 cibule
6 stroužků česneku
půlka malé dýně Hokkaido
cca 1 dcl vody
sůl, sójová omáčka, popř. bylinky
2 lžíce oleje
Očištěnou zeleninu pokrájíme na kousky či kolečka - např. mrkev, petržel, celer, česnek, cibuli, dýni a červenou řepu - tu krájím na úplně malé kostičky, protože se peče nejdéle, tak aby byla všechna zelenina stejně měkká.
Zeleninu dáme do pekáčku, lehce osolíme a pokapeme kvalitní sójovou omáčkou. Můžeme přidat i trochu tymiánu nebo provensálských bylinek, olej a vše důkladně promícháme.
Podlijeme trochou vody, přiklopíme druhým pekáčem a dáme péct do vyhřáté trouby cca na půl hodiny při 220°C.
Hlídáme a občas promícháme. Ke konci dopékáme zeleninu odkrytou.
Přílohu jsme měli trochu netradiční ale moc dobrou - uvařená bílá quinoa smíchaná se semolinovým kuskusem.
Samozřejmě nesměla chybět kvašená zelenina.