Jdi na obsah Jdi na menu

Hlívová dršťkovka

Hlíva ústřičná je moje oblíbená houba. Je velmi zdravá, dokonce prý protinádorová. Dělají se z ní různé doplňky stravy, ale samozřejmě v přírodním stavu je cennější.A určitě i chutnější.

Můžete ji přidat do rizota, do houbové omáčky, obalit jako květák a osmažit, na cibulce orestovanou  a doplněnou zeleninou ji vmíchat do těstovin, rýžových širokých nudlí apod...

Anebo z ní můžete uvařit moc dobrou polévkusmiley

Potřebujeme : 1 cibuli

                         2 střední mrkve

                         1 střední petržel

                          kousek ( cca 100 g ) celeru

                          malý trs hlívy ústřičné ( cca hrnek a půl pokrájené hlívy )

                          lžíci až dvě oleje, sůl, libeček, majoránku    

                         česnek dle chuti , 2 kuličky nového koření, 2 bobk. listy

                       kousek  mořské řasy,např. Hiziky ( nemusí být )

                          1 - 1,5 l vývaru nebo vody

Cibuli pokrájíme na malé kostičky a na rozpáleném oleji osmahneme, ale ne úplně do zlatova. Přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a sůl a ještě chvíli restujeme. Přidáme pokrájenou hlívu. Zalijeme horkým vývarem nebo vodou, přihodíme na kousky nastříhanou řasu, koření kromě majoránky a prolisovaný česnek.Pod pokličkou vaříme přibližně 15 - 20 minut a těsně před vypnutím vsypeme majoránku.Pokud by na vás byla polévka moc nasládlá, příště dejte víc celeru.Libeček každý rád nemá, takže se řiďte vaší chutí, dávat ho nemusíte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lucie - kde je hlíva

25. 10. 2017 10:08

Nějak se z receptu vytratila hlíva :-(

Jana - Re: kde je hlíva

8. 1. 2018 15:48

Omlouvám se, chybička se vloudila, konečně opraveno.