Čočková sekaná
Do téhle sekané jsem se úplně zamilovala. Trochu jsem poupravila recept, kde byla řeč jen o čočce a přidala jsem zeleninu, díky které není sekaná suchá ale naopak je pěkně vláčná a šťavnatá.
Chia semínka ji zase pěkně nakypřily a nebyl třeba kypřící prášek, vejce ani bílá mouka.
2 cibule
100 g mrkve
100 g dýně
100 g celeru
3 lžíce chia semínek + 2 dcl vody
hrnek uvařené hnědé čočky
hrnek červené čočky
hrnek ovesných vloček
2 - 3 lžíce pohankové mouky
2 lžíce Shoyu, 4 stroužky česneku
celerová nať, libeček, sůl, olej
Přebrané ovesné vločky si spaříme trochou vroucí vody a mezitím osmahneme pokrájené cibule na oleji.
Jakmile začnou cibule chytat zlatou barvu, přihodíme k nim nastrouhanou mrkev, dýni i celer, osolíme a chviličku orestujeme.
Chia semínka zalijeme studenou vodou a necháme je vodu pořádně "nacucat", vytvoří postupně gel. Pokud se vám zdají spíš suchá, přidejte vodu.
Vločky lehce vymačkáme rukou a všechno smícháme dohromady s oběma čočkama, prolisovaným česnekem a dochutíme solí, Shoyu a bylinkami.
Zaprášíme moukou a důkladně promícháme.
Pekáč si vymažeme lehce olejem a poklademe směsí. Uhladíme povrch a dáme péct cca na 15 - 20 minut při 190°C.
Po upečení ji nechte vychladnout, aby se vám dobře krájela a nandavala.
TIP : Uvedené bylinky můžete obměnit dle vašich zásob a chutí, třeba majoránkou, tymiánem, provensálskými bylinkami apod.
Červená čočka se nemusí namáčet, klasickou hnědou čočku je dobré ráno hned namočit a pak přidat při vaření špetku saturejky a nějakou mořskou řasu.
Pokud si čočky předvaříte den předem, druhý den už jen smícháte s ostatními ingrediencemi a máte rychle hotovo.
Sekaná je výborná např. k jáhlové kaši, polentovému " bramborovému" salátu, ale i k zeleninové omáčce nebo k pečivu.