Čočkové karbanátky v rýžovém papíru s jáhlovou kaší
Na karbanátky potřebujeme : hrnek uvařené hnědé čočky
necelý hrnek uvařených malých krupek
1 mrkev nebo mrkev napůl s dýní
cibule, olej, sůl, majoránka nebo libeček, sójová omáčka Shoyu nebo Tamari
stroužek česneku
Cibuli osmažíme na troše oleje, hned lehce osolíme a přidáme najemno nastrouhanou zeleninu. Společně ještě chvilku orestujeme, pak přihodíme prolisovaný stroužek česneku a bylinky.
Po chvilce vypneme a smícháme s čočkou a krupkami. Dochutíme sójovou omáčkou.
Rýžový papír si namočíme do vlažné vody, já to dělám pod tekoucí vodou, z obou stran, nebo si můžete vodu nalít do nějakého velkého talíře a namáčet ho tam. Opatrně, snadno se trhá!
Namočený rýžový papír si dáme na prázdný talíř či prkýnko, kde nám po chvilce krásně změkne a doprostřed dáme cca 2 lžíce směsi. A nyní ho zabalíme. Nejprve přeložíme dovnitř dolní část papíru, pak horní, pak pravou stranu a nakonec levou a tak nám vznikne jakýsi balíček. Smažíme na rozpáleném oleji tak, aby se pěkně opekl dokřupava.
Usmažené karbanátky odkládáme na papírové ubrousky, které vsáknou přebytečný tuk, nenecháváme je ale na nich ležet dlouho, protože by se k nim přilepily. Podáváme s kaší a zeleninovým salátem. Já jsem udělala salát z nastrouhané kedlubny a ředkviček, ochutila jsem ho umeoctem.
Ředkvičky, ředkve a hlavně daikon mají zvláštní význam tím, že nám pomáhají strávit tuk. Proto je přidávám ke smaženým jídlům.
Jáhlová kaše : hrnek jáhel
70 g dýně
50 g celeru
sůl, stroužek česneku
Pořádně propláchnuté jáhly dáme vařit dohromady s nastrouhanou zeleninou, osolíme. Po uvaření rozmixujeme tyčovým mixérem, pravděpodobně budeme muset přidat vodu nebo vývar ( bude mít lepší chuť ).
Konzistence jako na bramborovou kaši, nedělejte moc hustou, protože po vystydnutí ještě víc zhoustne.
Na talíř kaši s karbanátkem doplníme salátem, kvašenou zeleninou, popř. ještě kouskem krátce tepelně upravené zeleniny, např. napařené. Kaši posypeme třeba pažitkou, můžeme i semínky, takto dosáhneme kompletního talíře.