Kapří karbanátky s luštěninou
Z přípravy kapří polévky mi zbylo pár kousků rybího masa, fazole azuki se uvařily už ráno a tak jsem jen doplnila zeleninu a vznikly karbanátky.
200 g obraného kapřího masa ( uvařeného )
1 menší mrkev
1 menší petržel
2 cibule
3/4 hrnku uvařených luštěnin ( v mém případě azuki )
1/2 hrnku pohankové mouky
olej, sůl
půl lžičky kari koření ( pokud je na vás moc výrazné, uberte nebo dejte třeba kurkumu )
5 lžic sójové omáčky Shoyu nebo Tamari
1-2 stroužky česneku
cca 2 lžičky majoránky
Kousky kapra ( naporcované jako na řízek ) jsem vařila na polévku a tak byly uvařeny společně s cibulí, česnekem a kořenovou zeleninou i troškou tymiánu, zkrátka jako vývar.
Po uvaření a vychladnutí maso pečlivě oberte z kostí a dejte do mísy.
Pokrájenou cibuli osmahněte na rozpáleném oleji, osolte, až začne chytat barvu přidejte k ní najemno nastrouhanou zeleninu a ještě chviličku opečte. Ke konci posypte kari kořením, nechte zavonět a vypněte.
Zeleninu přidejte do mísy s rybím masem a doplňte majoránkou, sójovou omáčkou, prolisovaným česnekem a azuki fazolemi.
Azuki trochu mixněte tyčovým mixérem a trochu i kapra, bude to lépe držet.
Zahustěte pohankovou moukou, opět množství se odvíjí od více aspektů, nejlepší je dát jeden karbanátek smažit a uvidíte, zda se nebude rozpadat.
Karbanátky smažte v pořádně rozpáleném oleji a hlídejte - smaží se rychle. Po osmažení si je dejte na talíř s papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný tuk.
Karbanátky jsou výborné k obilno - zeleninové kaši nebo s kváskovým chlebem, kvašenou zeleninou, hořčicí, cibulí apod...
TIP : Místo fazolí azuki můžete použít třeba klasickou nebo červenou čočku, nebo třeba hrách. Luštěniny ale musí být uvařené opravdu doměkkka.