Jdi na obsah Jdi na menu

Kaše z půleného žlutého hrachu a kapustový karbanátek

30. 10. 2017

I když se to na první pohled nezdá, tohle jídlo splňuje požadavky pro kompletní talíř.

Je zde zastoupená luštěnina, obilovina, tepelně upravená zelenina, semínka, trochu syrové zeleniny i zelenina kvašená.

 

Hrachová kaše

 

2 velké cibule

2 střední mrkve

100 g očištěného celeru

150 g dýně ( nejlépe Hokkaido )

hrnek žlutého půleného hrachu

mořská řasa ( třeba hiziky )

olej, sůl, umeocet, saturejka

1/4 l zeleninového vývaru

 

Hrách namočíme aspoň na 4 hodiny do studené vody. Po této době namáčecí vodu slijeme, dáme novou, přidáme saturejku a hiziky a vaříme zhruba hodinu. Hrách by měl být pěkně rozvařený, mazlavý.

Mezitím si nakrájíme cibule na kostičky a na rozpáleném oleji osmahneme. Osolíme a přidáme pokrájenou zeleninu a chvíli restujeme aby se vše pěkně opeklo.

Zalijeme horkým vývarem a pod pokličkou dusíme do měkka.

Potom smícháme s uvařeným hrachem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Podle potřeby můžeme naředit vývarem.

 

Kapustový karbanátek

 

2 hrnky na nudličky nakrájené kapusty

1 syrová cibule

1 stroužek česneku

hrnek ovesných vloček

rýžový papír

provensálské bylinky nebo tymián, sůl

půl balíčku uzeného tofu

případně na zahuštění pohanková mouka

 

Kapustu i s vločkami dáme vařit do osolené vroucí vody ( přibližně 3/4 l ). Vaříme do změknutí a vyvaření vody - stane se z toho taková skoro kaše, pokud je tam moc velkých kousků, sem tam to můžeme mixnout tyčovým mixérem, ale ne všechno, aby se z toho nestala řídká kašička. Nebo můžeme použít šťouchadlo na brambory.

Kapustu s vločkami ochutíme bylinkami, přistrouháme k nim tofu, česnek a cibuli  a pokud je směs moc řídká, zahustíme ji pohankovou moukou. 

Rozpálíme si na nepřilnavé pánvi olej, nalijeme ho zhruba do výšky 2 cm a v teplé vodě namočíme rýžový papír.

Papír položíme na prkénko nebo talíř a jestliže začíná už měknout, dáme doprostřed vrchovatou lžíci kapustové směsi.

Přehneme dolní stranu papíru, pak horní a nakonec levou i pravou stranu - uděláme takový balíček.

Balíček opatrně vložíme do rozpáleného oleje a namočíme další papír, uděláme druhý balíček  a tak dál.

Smažíme z každé strany pár minut, obracečkou zkuste karbanátek obrátit, pokud se lehce nadzvedává, tak se může otočit, pokud ne, nechte ho ještě chvilku smažit.

Hotové karbanátky dáváme na ubrousek odsát tuk, ale jen na chvilku, jinak se nám k papíru přilepí.

 

Kaši s karbanátkem jsem na talíři doplnila ředkvičkami ochucenými umeoctem, kvašenou okurkou a gomasiem ze semínek, soli a mořské řasy.

 

TIP : Místo žlutého hrachu je samozřejmě možné použít i hrách zelený.

        Ředkvičky a ředkve pomáhají trávit tuky, je proto vhodné přidat si je k smaženému jídlu.

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář