Polentový knedlík
Polenta je vlastně kukuřičná krupice předvařená v páře. Proto je rychle hotová, jen musíte při vaření dávat pozor, protože stříká z hrnce.
Polentu uvaříme podle návodu na obalu, ta, z které jsem dnes dělala knedlíky, byla 400gramová a vsype se do osolených 2 l vroucí vody. Sypeme ji po troškách, aby se neudělaly hrudky a ze stejného důvodu se stále míchá.
Vaří se 2-3 minuty.
Postupně začne houstnout a po vypnutí ji buď nalijeme do hrnečků a budou z ní knedlíky, nebo třeba na plech do vyšší vrstvy a pak ji můžeme krájet na kostky a třeba mazat nějakou zdravou pomazánkou.
Necháme úplně vychladnout a pak už můžeme porcovat.
TIP: Slanou polentu ( třeba právě knedlíky) můžeme i ozvláštnit např. nastrouhaným tofu nebo nastrouhanou mrkví, česnekem, osmaženou cibulkou a pod., které vmícháme do ještě horké polenty.
Fantazii se meze nekladou.
Polentový knedlík je dokonce možné využít do falešného bramborového salátu a i o tento recept se s vámi zase podělím.