Jdi na obsah Jdi na menu

Luštěninovo - obilný nákyp

Z předešlého dne zbyla rýže, jáhly a černá čočka. Z nákupu jsem si přivezla krásný květák a tak bylo rozhodnuto.

Dám to všechno dohromady a zapeču. 

Nákyp se povedl a dalo by se říct, že to je variace na luštěninové sekané či karbanátky. Stačí jen přidat obilí a hned to má zase jiný rozměr.

 

4 cibule

250 g hlívy ústřičné

hrnek uvařené černé čočky Belugy

hrnek uvařené rýže

hrnek uvařených jahel 

hrnek uvařeného květáku ( nerozvařeného )

olej, sůl

oblíbené koření - já dala kurkumu, trochu kari, mletý koriandr a majoránku

4 stroužky česneku

4 lžíce pohankové mouky

 

Cibuli pokrájíme na kostičky a dáme do pánve na rozpálený olej. Hned osolíme, pár minut smažíme a přidáme na kousky nakrájenou hlívu.

Ještě minutku smažíme, zasypeme kořením, necháme ho zavonět a vypneme.

Směs smícháme s rýží, jáhlami a čočkou, přidáme prolisovaný česnek a lehce vmícháme květák.

 

Nákyp dáme do vymazaného a vysypaného pekáče, přiklopíme druhým pekáčem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190°C cca 20 minut.

Na posledních 5 minut horní pekáč odklopíme.

 

Hotový nákyp se dá porcovat i teplý a podávat ho můžete s čerstvým zeleninovým salátem, brambory, k pečivu či s teplou napařenou zeleninou.

Je dobrý i studený.

 

Líbil se vám recept? Sdílejte ho, třeba potěší ještě někoho dalšího.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář