Jdi na obsah Jdi na menu

Makový koláč s hruškami

Mák a hrušky je oblíbená podzimní a zimní kombinace. A když se povede i těsto, jde přímo o luxusní koláč.

 

TĚSTO 

 

2 vejce

100 ml oleje

250 g špaldové mouky

4 lžíce sladu 

3 lžíce datlového sirupu

1/2 kypřícího prášku

špetka soli

trochu vody - aby vznikla konzistence téměř jako na bábovku

 

SLADKÝ MÁK

 

150 g mletého máku

4 lžíce sladu nebo jiné sladidlo dle chuti

1/2 lžičky skořice

 

Mák v kastrůlku spaříme troškou vroucí vody -  opravdu málo, jen aby se mák navlhčil. Oslaďte, přisypte skořici a promíchejte.

 

Na vymazaný a moukou vysypaný menší plech nalijeme těsto. Pak lžící nabíráme sladký mák a děláme na těsto malé makové kopečky, jeden vedle druhého až je těsto celé pokryté mákem.

 

HRUŠKY

 

3 hrušky rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Pokud nemají tuhou slupku, nemusíte je ani loupat.

Pak je podélně nakrájíme na kousky a pokládáme na těsto s mákem.

 

Dáme péct do vyhřáté trouby. Orientačně při 190°C na 15 - 20 minut.

Přibližně v polovině pečení koláč posypte plátky mandlí.

 

TIP : Pokud smícháte s mákem i mírně naředěná povidla, dostanete ještě luxusnější a sladší variantu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář