Jdi na obsah Jdi na menu

Mandlovo - rýžové mléko

Mandle jsou zásadité, tedy pro nás velmi vhodné. Upravují naši acidobazickou rovnováhu a zásobují nás mnoha minerály, hlavně vápníkem, draslíkem a hořčíkem.

Pro některé lidi jsou ale těžce stravitelné, v tom případě je vhodnější zvolit mandlové mléko. Ale mandlové mléko je rozhodně vhodné i pro nás ostatní, pokud tedy nemáte alergii.

Je to i zdravá a lahodná náhrada kravského mléka.

V tomto receptu jsem zkombinovala  mandle s rýží a mléko bylo moc dobré a vyšlo poměrně levně.

 

100 g uvařené rýže

100 g loupaných mandlí

cca 1,5 l vody na rozmixování ( začněte s menším množstvím a podle potřeby postupně přidávejte )

 

Nejlepší je mandle přes noc namočit do studené vody, aby se tzv. probudily k životu. 

Dáme tolik vody aby byly potopené.

Druhý den slijeme vodu a mandle necháme oschnout.

Potom je rozmixujeme v mixéru co nejvíce najemno .

Přidáme k nim odměřenou čerstvou vodu a znovu důkladně promixujeme několik minut. Vznikne bíle zabarvená a napěněná tekutina.

Poté přidáme i rýži a ještě promixujeme co možná nejvíce dohladka.

Mléko potom přecedíme přes utěrku či gázu.

Uchováváme v lednici, kde by mělo vydržet zhruba 3 dny.

 

TIP : Mléko můžete i dochutit, třeba vanilkou nebo oblíbeným sirupem, jednou za čas i medem.

         Můžete si z něj udělat kakao - buď z klasického kakaa nebo z carobu.

         Je skvělé jen tak nebo při vaření, pečení či do pudinku.

         Zbylou drť využijte k přípravě sušenek, do omáčky, buchet či kaše.

         K výrobě mléka můžete použít i mandle neloupané ale chce to opravdu výkonný mixér.

         Čím méně dáte vody, tím smetanovější mléko bude.

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář