Džem z třešní a josty
Spojení třešní a křížence angreštu a černého rybízu se ukázalo jako vynikající.
Džem je sladký a zároveň jemně pikantní, ale ne tolik jako džem z černého a červeného rybízu, který je na někoho pikantní až příliš.
2 kg hodně zralých třešní
500 g josty ( nebo mix s černým rybízem )
špetička soli
Omyté třešně vypeckujeme, jostu otrháme ze stopek a vše dáme do vysokého kastrolu.
Přidáme malou špetku soli, aby ovoce uvolnilo ještě víc své sladké chuti a zahřejeme k varu.
Necháme mírně probublávat cca 3-4 h, občas zamícháme čistou vařečkou.
Případnou pěnu sbíráme lžící či naběračkou a vyhodíme.
Aby nepřišla úplně vniveč šťáva, kterou ovoce pustí, část jsem jí naběračkou odebrala a nalila do tvořítek na led.
Vznikly tak ledové kostky .
Až se všechna tekutina odpaří, ještě horký, hustý džem plníme do vymytých a vypařených sklenic.
Důkladně uzavřeme vymytými a vypařenými dobře těsnícími víčky.
Víčka a okraj sklenic můžeme též polít rumem či slivovicí - je to výborná desinfekce.
Pokud ještě nemáte odhad na to, zda je džem dostatečně hustý, dejte si do lednice na chvíli talíř a pak na něj trochu džemu kápněte. Po chvilce by měl tuhnout, nemusí být tuhý jako z obchodu, hlavně aby z něj netekla šťáva.
Sklenice s horkým džemem dejte ještě na 20 minut sterilovat.
Do kastrolu, kde dno vyložíme utěrkou a na to postavíme sklenice - horkou vodu dolijeme co nejvýše a necháme při cca 90°C sterilovat.
Potom sklenice vyndáme na linku na čistou utěrku, otočíme je ( tzn. postavíme je na víčka ) a necháme takto vychladnout.
Pak už stačí jen skleničky popsat názvem a datem výroby a uchovat ve špajzu.
Pokud by vám některé víčko nechytlo, dejte džem do lednice a zkonzumujte ho jako první.
Pokud se vám recept líbil, můžete ho sdílet.