Třešňový džem bez cukru
Přirozeně sladký džem bez jediného zrníčka rafinovaného cukru.
Vhodným kořením podtrhnutá chuť i vůně třešní mě úplně dostala, asi neodolám a jednu skleničku hned použiju na lívanečky.
2 kg třešní
1/2 lžičky mleté skořice
3 hřebíčky
pár zrníček soli
Výroba je úplně jednoduchá - čerstvě natrhané, hodně zralé třešně opláchneme vodou a vypeckujeme.
Dáme třešně do hrnce se silným dnem a malinko je osolíme - stačí pár zrnek .
Sůl dokáže z ovoce vytáhnout sladkost, takže výsledný džem bude dostatečně sladký.
Dál přidáme k třešním mletou skořici a do plátýnka si zabalíme hřebíčky. Uděláme velký uzel protože až se plátýnko obarví od třešní, může se stát, že ho nebudeme moct mezi třešněmi najít.
Pod pokličkou třešně dusíme - pustí hodně šťávy ( hlavně nepodlévat vodou ! ) 1 hodinu.
Pak pokličku odkryjeme a za občasného míchání vaříme, dokud se třešně nezačnou rozvařovat a houstnout.
Já jsem džem vařila dohromady 4 hodiny.
Je zapotřebí vařit velmi mírným varem - tekutina se pozvolna odpařuje - a eliminujeme možnost připálení.
Když jsou třešně husté, mazlavé a bez tekutiny, máme hotovo. Plátýnko s hřebíčky vyndáme.
Horký džem plníme do vyvařených skleniček a pořádně uzavřeme.
Můžeme sterilovat, abychom prodloužili trvanlivost.
Jak dlouho džem vydrží, zatím nevím, protože je to můj první pokus.
Ale až to zjistím, doplním to sem.
Z tohoto množství třešní mi vyšly 4 skleničky džemu ( 3 od přesnídávky a 1 od malého džemu )
Pomozte i ostatním žít zdravěji a sdílejte tento recept.