Banánový mouřenín
Banány kupujeme opravdu výjimečně. Dětem ani nechutnají, ale jednou za čas taková buchta z banánů, no to je prý jiná.
Pokud chcete buchtu skutečně luxusní, polejte ji carobovou nebo čokoládovou polevou.
Mouky jsem si namíchala dle zbylých zásob ve spíži a vyšlo to takto :
2 banány
1/2 hrnku oleje
1 lžička jedlé sody
špetička soli
pár lžic sladu, rýžového nebo jiného sirupu či medu - dávkujte opatrně, těsto bude sladké již od banánů
4-5 lžic kakaa ( nebo carobu )
hrst mandlí
1 a 3/4 hrnku celozrnné pšeničné nebo špaldové mouky
1/4 hrnku rýžové mouky
1/4 hrnku jáhelné mouky
tolik vody, aby konzistence těsta byla jako na bábovku
špetička soli
Banány rozmačkáme úplně na jemnou kašičku vidličkou a spojíme s olejem, solí a sladidlem.
Potom přidáme mouky, jedlou sodu, kakao, postupně přiléváme vodu a nakonec vmícháme posekané mandle.
Mouřenína nalijeme na vymazaný a vysypaný plech či do formy.
Pečeme ve vyhřáté troubě v závislosti na výšce těsta - já jsem pekla ve formě na biskupský chlebíček, takže těsto se peklo déle, než kdyby bylo na plechu - cca 1/2 h při 190°C.
Upečenost vyzkoušejte špejlí.
Mouřenína nechte pořádně vychladnout, docela se drobí, ale krájet jde velmi dobře.