Jdi na obsah Jdi na menu

Cuketový koláč s rybízem

Nádherně nadýchané těsto s cuketou, kyselý rybíz a slaďoučká drobenka.

Naprosto luxusní kombinace....

 

cca 6 - 8 lžic sladu, medu nebo jiného zdravějšího sladidla            img_20190721_093416.jpg     

150 ml oleje

500g oloupané a semínek zbavené cukety

špetka soli                                                                                                                                                  

1 kypřící prášek

60 g mletých mandlí nebo mandlové mouky ( nemusí být )

300 - 350 g celozrnné pšeničné mouky

červený rybíz dle chuti

 

Nejprve smícháme tekuté přísady - sladidlo s olejem.

Slad dodá koláči zajímavý karamelový nádech, ale můžete použít i jiné.

Přidáme na jemno nastrouhanou cuketu a pořádně promícháme, zejména při použití sladu, protože za studena se špatně rozpouští.

Potom přimícháme mouku s kypřícím práškem, špetku soli, popř. mandle či mandlovou mouku.

Pokud mandle nepoužijeme, přidáme o to více mouky.

Ochutnáme, zda je těsto sladké.

 

Promíchané těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a poklademe rybízem.            img_20190721_151315.jpg

Nakonec posypeme klasickou drobenkou, nebo její zdravější variantou, např. z ovesných vloček.

 

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10-15 min, při 190°C - záleží na troubě.