Cuketový koláč s rybízem
Nádherně nadýchané těsto s cuketou, kyselý rybíz a slaďoučká drobenka.
Naprosto luxusní kombinace....
cca 6 - 8 lžic sladu, medu nebo jiného zdravějšího sladidla
150 ml oleje
500g oloupané a semínek zbavené cukety
špetka soli
1 kypřící prášek
60 g mletých mandlí nebo mandlové mouky ( nemusí být )
300 - 350 g celozrnné pšeničné mouky
červený rybíz dle chuti
Nejprve smícháme tekuté přísady - sladidlo s olejem.
Slad dodá koláči zajímavý karamelový nádech, ale můžete použít i jiné.
Přidáme na jemno nastrouhanou cuketu a pořádně promícháme, zejména při použití sladu, protože za studena se špatně rozpouští.
Potom přimícháme mouku s kypřícím práškem, špetku soli, popř. mandle či mandlovou mouku.
Pokud mandle nepoužijeme, přidáme o to více mouky.
Ochutnáme, zda je těsto sladké.
Promíchané těsto vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a poklademe rybízem.
Nakonec posypeme klasickou drobenkou, nebo její zdravější variantou, např. z ovesných vloček.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10-15 min, při 190°C - záleží na troubě.