Makový koláč s hruškami
Mák a hrušky je oblíbená podzimní a zimní kombinace. A když se povede i těsto, jde přímo o luxusní koláč.
TĚSTO
2 vejce
100 ml oleje
250 g špaldové mouky
4 lžíce sladu
3 lžíce datlového sirupu
1/2 kypřícího prášku
špetka soli
trochu vody - aby vznikla konzistence téměř jako na bábovku
SLADKÝ MÁK
150 g mletého máku
4 lžíce sladu nebo jiné sladidlo dle chuti
1/2 lžičky skořice
Mák v kastrůlku spaříme troškou vroucí vody - opravdu málo, jen aby se mák navlhčil. Oslaďte, přisypte skořici a promíchejte.
Na vymazaný a moukou vysypaný menší plech nalijeme těsto. Pak lžící nabíráme sladký mák a děláme na těsto malé makové kopečky, jeden vedle druhého až je těsto celé pokryté mákem.
HRUŠKY
3 hrušky rozkrájíme na čtvrtky a vykrojíme jádřince. Pokud nemají tuhou slupku, nemusíte je ani loupat.
Pak je podélně nakrájíme na kousky a pokládáme na těsto s mákem.
Dáme péct do vyhřáté trouby. Orientačně při 190°C na 15 - 20 minut.
Přibližně v polovině pečení koláč posypte plátky mandlí.
TIP : Pokud smícháte s mákem i mírně naředěná povidla, dostanete ještě luxusnější a sladší variantu.