Napařovaný perník
Když má člověk chuť na buchtu, ale v šetrnější úpravě....
3/4 hrnku oleje
oblíbené sladidlo podle chuti ( med, rýžový sirup, slad, .....)
1 prášek do PERNÍKU
3 hrnky mouky ( já dala celozrnnou pšeničnou a trochu špaldové )
2 lžíce kakaa
2 lžíce doměkka uvařené rýže
voda dle potřeby ( ne úplně řídké těsto )
může být : rozinky, jiné sušené ovoce, trochu kokosu nebo mleté mandle, kousky ořechů.....
Vše smícháme a těstem naplníme vymazanou a moukou vysypanou formu nebo kastrůlek.
Přibližně do tří čtvrtin.
Naplněnou formu přikryjeme alobalem nebo pečícím papírem, aby se vršek nepromáčel - bude na něj kapat voda vzniklá ze srážení páry.
Formu vložíme do parního hrnce nebo dáme na klasický pařáček.
Přikryjeme poklicí a podle velikosti formy napařujeme .
Bábovičku z horní fotky jsem napařovala 25 minut.
Vyzkoušejte špejlí, jestli už se těsto nelepí.
Po napaření nechte perník zcela vychladnout.
Můžete ho polít carobovou nebo jinou polevou a dle chuti ozdobit.
Líbil se vám recept ? Sdílejte ho.