Řezy paní kněžny
Tvarohovo - jablečná dobrota. Pokud nechcete dávat tvaroh, nahraďte ho bílým tofu povařeným 5 minut v ovocné koncentrované šťávě ( Clubíno ) nebo jen ve vodě a s rozinkami a pak ho rozmixujte tyčovým mixérem.
Ještě lepší je použít silken tofu ( hedvábné ).
TĚSTO :
200 g mandlí nebo vlašských ořechů
2 a 1/2 hrnečku špaldové mouky
4 lžíce sladu nebo medu
200 ml oleje
špetka soli
1. NÁPLŇ :
3 vaničky měkkého polotučného tvarohu ( tj. 750 g )
1/2 sáčku vanilkového pudinku
1/2 hrnku rozinek
rýžový sirup
2. NÁPLŇ :
6 jablek
1/2 hrnečku rozinek
3/4 hrnečku ovesných vloček
lžička skořice, špetička soli ( pár zrnek )
Mandle nameleme na jemno a smícháme s ostatními ingrediencemi, pokud si olej trošku nahřejeme a vmícháme do něj slad, bude se se sladem lépe pracovat.
Měla by nám vzniknout spíš taková drobenka, jestliže se moc matlá, přidejte mouku a jestliže je moc suchá, přidejte opatrně olej.
Přibližně polovinu drobenky natlačíme do plechu nebo formy se zvýšeným okrajem a snažíme se vytvořit okraje, aby náplně nevytékaly.
Všechny odměřené rozinky do náplní zalijeme vroucí vodou a necháme tak minutu až dvě ponořené. Pak přes síto propláchneme pod tekoucí vodou.
Půl hrnku rozinek do 1. náplně smícháme s ostatními surovinami - sirupem osladíme dle své chuti. Pudinkový prášek je třeba pořádně rozmíchat metličkou.
Jablíčka nastrouháme na hrubo a smícháme se zbylými rozinkami, solí a skořicí.
Na suché rozehřáté pánvi lehce opražíme ovesné vločky - ne dohněda! Jen aby zavoněly. Pak je nameleme na jemno.
Vločky přidáme k jablkům a pořádně promícháme.
Na drobenku, kterou už máme připravenou na plechu, dáme nejdřív tvarohovou a pak jablečnou náplň.
Nakonec posypeme druhou polovinou drobenky.
Dáme péct do vyhřáté trouby cca při 190°C na 20 minut. Řezy vyndávám z trouby když je drobenka lehce nahnědlá - viz foto.