Šťavnaté sušenky
Jak využít drť z odšťavňování ovoce a zeleniny ? Upečte si sušenky !
1/4 hrnku oleje
hrnek a půl až dva hrnky drti ( já měla drť ze 2 jablek, 5 středních mrkví a 1 malé řepy )
3/4 hrnku ovesných vloček
2 - 3 lžíce sladu, sirupu či medu
1/2 hrnku jáhelné mouky
1/2 hrnku rozinek nebo brusinek
špetička soli
1/2 lžičky skořice
Ovesné vločky spaříme vroucí vodou, aby změkly. Nedáváme vody moc, aby v ní vločky vysloveně neplavaly - pokud to přeženeme, přebytečnou vodu pak vymačkáme rukou.
Potom je smícháme s drtí, sladem, solí, skořicí a olejem a nakonec vmícháme rozinky a mouku.
Z těstíčka by měly jít krásně dělat placičky, je mokré ale ne rozmočené.
Vždy uděláme v ruce kuličku a druhou rukou ji rozplácneme.
Placičky klademe na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct do vyhřáté trouby.
Pečeme při 200°C 25 minut.
Sušenky nemají být nahnědlé, jen lehce zlatavé a úplně nejlepší jsou první den.
Potom začínají postupně tvrdnout a vysychat.
TIP: Do sušenek na plechu můžeme na ozdobu třeba vmáčknout půlku mandle, nebo je po upečení polít polevou.
Z tohoto množství ingrediencí vyšlo 28 sušenek.