Jdi na obsah Jdi na menu

Nadýchaný kváskový chléb

Tak se povedl. Po několika pokusech je to konečně ono.

Na to, že je z kvásku, je opravdu jak obláček - nadýchaný, lehounký....

Kvásek je žitný, ale už asi dvakrát přikrmený pohankovou moukou.

Suroviny na chléb jsem odměřovala hrnečkem který měl 300 ml .

 

3 lžíce kvásku

200 ml žitné mouky + 100 ml pohankové mouky

250 ml převařené vychladlé vody

 

Postupuji takto : večer vyndám z lednice kvásek, který uchovávám v uzavřené skleničce od přesnídávky.

Lžičkou ho vyškrábu do mísy a přidám mouku a vodu. Pořádně promíchám vařečkou, nechám ji v těstě stát a přikryju čistou utěrkou. Dám na linku nebo do trouby ( studené ! ) aby mísa nepřekážela a nechám přes noc kynout.

Druhý den ráno odeberu cca 3 lžíce zpátky do skleničky, kterou opět dám do lednice.

Ke zbývajícímu kvásku v míse přidám další suroviny :

 

150 ml vody ( tu už nepřevařuji )

200 ml celozrnné pšeničné mouky + 100 ml špaldové mouky

lžička soli, lžička kmínu ( já dávám mletý ), 2 lžíce oleje

5 lžic předem uvařeného a vychladlého obilí, třeba rýži, kroupy, jáhly....

1 lžíce lněného semínka

4 lžíce slunečnicových semínek

3 lžíce dýňových semínek

2 lžíce chia semínek + 100 ml vody ( nechám pár minut nabobtnat )

 

Všechno smíchám dohromady, zase přikryju utěrkou a nechám ještě tak 3 hodiny kynout.

Dělám těsto řidší, které dávám do formy na biskupský chlebíček. Takže po 3 hodinách zkontroluji, zda těsto nakynulo a naliju ho do vymazané a moukou vysypané formy.

Vršek těsta posypu semínky nebo i třeba ovesnými vločkami....

Chlebík dám do vyhřáté trouby a vedle něj postavím malý plechový hrneček s vodou. Voda se bude během pečení odpařovat a chléb tak nevyschne ale zůstane vláčný.

Během pečení chléb párkrát lehce potřu vodou z hrnečku v troubě, aby nepraskal.

 Peču  při 200°C tak půl hodiny. Nezapomeňte, že každá trouba peče jinak, je třeba si to vyzkoušet.

 

TIP : Nejlepší kvásek je darovaný, existuje i kvásková mapa lidí, kteří jsou ochotni kvásek darovat.

         Kvásek  v lednici vydrží tak týden, je proto žádoucí 1x týdně něco z kvásku  vytvořit - chléb,knedlíky,buchtu....

         Dřevěná vařečka se nechává v těstě kvůli lepšímu kynutí.

         Pokud nechcete dávat chia semínka, samozřejmě nemusíte, dejte ty, které máte rádi.

         S moukou můžete experimentovat, dát třeba část mouky čirokové, dát jiné poměry mouk...

                                                                                

        Nemůžu doporučit jáhlovou a kukuřičnou ve větším množství, protože chleba je sušší a rychle tvrdne.

        Pro bezlepkový chléb by bylo možná lepší dát více mouky čirokové, ale nemám  to vyzkoušené. Jen mi připadá, že 

        není tak suchá.

        Upečený chleba nechám ve formě vychladnout, pak opatrně objedu okraje příborovým nožem a chléb vyndám.

        Skladuji zabalený v čisté utěrce na lince.

        

     

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář