Bezinkový čaj
Když bezinky kvetly, dělala jsem z nich šťávu a taky jsem je sušila.
Při nachlazení přijde horký voňavý čaj vhod. Můžete do něj přidat med a citron, nebo ho popíjet jen tak.
Dříve byl bez před každým domem, věřilo se v jeho ochranu před zlými silami, ale i před ohněm a bleskem.
Květ bezu je potupudný i močopudný, obsahuje vitamín C, tiší žaludeční křeče a pomáhá při nadýmání.
Plody obsahují mimo jiné vitamíny skupiny B, C a A, kyselinu jablečnou a pantotenovou. Zasyrova jsou jedovaté,musí projít tepelnou úpravou.
Listem si můžete pomoci při bolestech kolen, zábal je schopný z kolene vytáhnout vodu.
Bezinky se též využívají v potravinářském a textilním průmyslu jako barvivo.
Na šálek čaje dávám tak 2 lžičky sušených květů, zaliji právě uvařenou vodou a pod pokličkou nechám asi 5-7 minut vylouhovat. Pak přecedím přes sítko.
Čaj je lahodný a chutná i dětem, kupodivu ho pijí i bez oslazení medem.