Jdi na obsah Jdi na menu

Nejlepší cizrnová pomazánka

" Cože, míchaný vajíčka ? " S nelíčeným údivem a trochu zděšením ( vajíčka nesnáší ) zakoulel očima můj manžel.

Je pravda, že přidanou kurkumou dostala pomazánka barvu vskutku vaječnou.

 

1 větší cibule

hrnek uvařené cizrny ( vodu z vaření nevyléváme )

olej, sůl, popř. kvalitní sójová omáčka typu Shoyu nebo Tamari

kurkuma ( být nemusí )

3 stroužky česneku

 

Cibuli pokrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji osmahneme. Hned osolíme.

Pokud chcete přidávat kurkumu, po chvilce smažení ji nasypte na cibuli a nechte zavonět. Pozor na spálení.

Ve stejnou chvíli přidáme i česnek pokrájený na plátky.

Podlijeme cca lžící vody, pokud nechceme aby byl česnek cítit a pomalu vodu vyvaříme.

Pokud vám skoro syrový česnek nevadí, nepodlévejte jen ho lehce osmahněte a vypněte.

 

Vše smícháme s cizrnou a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou pomazánku.

Jestliže se vám špatně mixuje, přidejte opatrně trošku cizrnového vývaru.

Můžete dochutit umeoctem nebo sójovkou.

 

Pomazánku natíráme na kváskový nebo křupavý chlebík a doplníme zeleninou syrovou i kvašenou, popř. i tepelně upravenou ( nejlépe napařenou ).

 

TIP : Pomazánka by se měla dát dobře namazat, v případě potřeby přidejte olej, aby byla mazlavější.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář