Bílá omáčka s tuřínem a žampiony
Houbovou omáčku můžete udělat i trochu jinak....
1 velká cibule
1 tuřín
1/4 hlávky středního bílého zelí
1 petržel
2 stroužky česneku
1 l domácího zeleninového vývaru nebo vody
špetka mletého kmínu
2 bobkové listy, 2-3 kuličky nového koření
olej, sůl
pár lžic rostlinné smetany nebo sušeného rostlinného mléka
6 žampionů
případně umeocet a citronová šťáva pro nakyslejší omáčku
Pokrájenou cibuli orestujeme na rozpáleném oleji, osolíme a přidáme k ní na kolečka nakrájenou petržel a tuřín na kostičky.
Chvíli restujeme, pak přidáme na nudličky pokrájené zelí, česnek a mletý kmín, necháme zavonět a zalijeme vývarem.
Vaříme do měkka, poté vybereme nové koření a bobkový list a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem.
Nyní do rozmixované omáčky přidáme na kousky nakrájené žampiony. Pokud je nejdřív rychle osmahneme na troše oleje a pak teprve přidáme do omáčky, chuť bude ještě lepší.
Omáčku s žampiony ještě povaříme cca 10 - 15 minut, v závislosti na tom, zda jsme je před tím restovali nebo ne.
Po uvaření a odstavení z plotny vmícháme do omáčky smetanu či sušené mléko a pořádně promícháme.
Pokud máte raději nakyslé omáčky, dochuťte umeoctem a citronovou šťávou.
Tato omáčka byla moc dobrá s obilím ale i s kukuřičnými těstovinami.