Omáčka na těstoviny
Dala jsem dohromady řepu a hlávkové zelí, orestovanou cuketu a bylo hotovo. Těstoviny se vaří samy.
Děti si vyžádaly těstoviny klasické ale pokud chcete mít oběd dokonalý, zvolte kukuřičné nebo třeba rýžové.
3 cibule
1 větší řepa ( cca 12 cm v průměru )
hrnek pokrájeného bílého zelí
olej, sůl
tymián
citronová a zázvorová šťáva
3/4 l zeleninového vývaru nebo vody
1 cuketa + 1 menší cibule + trocha oleje + sůl
Pokrájenou cibuli osmahneme na oleji a hned osolíme.
Přidáme na malé kostičky nakrájenou oloupanou řepu, rychle orestujeme, přidáme tymián a zelí a zalijeme vývarem.
Pod pokličkou vaříme doměkka a pak rozmixujeme tyčovým mixérem.
Omáčku dochutíme citronovou šťávou. Malý kousek zázvoru nastrouháme a v dlani z něj vymačkáme šťávu rovnou do omáčky.
Zázvor jsem zvolila z toho důvodu, že se zrovna ochladilo a měla jsem potřebu trochu se zahřát.
Ale i pokud je horko a vy chcete zrovna hubnout, zázvor si dejte, podpoří vaše hubnoucí úsilí.
Na pánvi na troše oleje osmahneme pokrájenou cibuli, osolíme a přidáme na plátky nakrájenou cuketu.
Pár minut restujeme, pokud by se cuketa začala připalovat, podlejte ji malinko vodou a dodělejte pod pokličkou.
Cuketa by neměla být rozbředlá, ale měkká a zároveň ještě křupavá.
Na talíř nandáme těstoviny, polijeme omáčkou a navrch dáme pár kousků osmažené cukety.
Aby byl talíř dokonalý, přidejte ještě kvašenou zeleninu a zelenou nať.
Já jsem jídlo ještě posypala čerstvě namletým lněným semínkem .
Pokud se vám recept líbil, sdílejte ho, prosím.