Omáčka z dýně a hrachu
1 velká cibule
hrnek dýně ( nejraději Hokkaido )
hrnek uvařeného hrachu
1/2 l zeleninového vývaru nebo vody zbylé po vaření hrachu
olej, sůl, umeocet
saturejka, mletý kmín
2 stroužky česneku
Pokrájenou cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. Osolíme a přidáme na kostky nakrájenou dýni.
Společně ještě minutku opékáme, přidáme trochu mletého kmínu a saturejky a zalijeme vývarem.
Přibližně po 10ti minutách přidáme k dýni uvařený hrách a prolisovaný česnek. Vaříme do změknutí dýně.
Pokud vám nevadí syrový česnek, můžete si ho samozřejmě přidat po skončení varu. Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem a pak dochutíme umeoctem.
Jako přílohu jsme si dali kroupy a jednoduchý salát z uvařené červené řepy ( nahrubo nastrouhanou řepu zakápnout citronem a umeoctem a smíchat s nadrobno pokrájenou cibulí ).