Jdi na obsah Jdi na menu

Ostružinová marmeláda bez cukru

30. 9. 2017

Už dlouho toužím vyrobit marmeládu bez cukru. V misce na mě čekaly ostružiny a nějak jsem nemohla vymyslet co s nimi.

Tak co konečně vyzkoušet tu marmeládu ? Mňam, povedla se nad očekávání dobře.

 

hrnek ostružin ( já měla černé zahradní ale jistě to bude dobré i z lesních )

hrnek rozinek

4 lžíce sladu 

asi tak 3 zrnka soli

 

Rozinky přelijeme vroucí vodou a pak propláchneme vodou studenou. Dáme do nerezového kastrolu a přidáme omyté a stopek zbavené ostružiny. Sůl, ač to zní podivně, se dává, aby vytáhla z ovoce sladkost a opravdu to chce jen trošičku, abychom neměli marmeládu slanou - to malinkaté množství připodobňuji cca ke 3 zrnkám.

Na ostružiny nalijeme lžíci, přiklopíme pokličkou a za stálého hlídání a častého promíchávání podusíme cca 15 minut.

Dáváme pozor, aby se nám marmeláda nezačala připalovat, ale ostružiny pustí šťávu, takže by to mělo s vodou vyjít akorát.

Ke konci vmícháme do marmelády slad a ještě tak 2 minutky povaříme. Pozor, se sladem se obzvlášť dá marmeláda připálit, nepřežeňte to s časem.

Uvařenou marmeládu rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme přes síto, aby byla bez zrníček.

Trvanlivost si zatím  netroufám odhadnout, měla jsem malé množství a už druhý den máme půlku snědenou, takže snad příště.

 

TIP : Pokud by se vám marmeláda zdála málo sladká, zvlášť si v kastrůlku v malém množství vody poduste doměkka rozinky, vodu nechte vyvařit a rozinky rozmixujte, poté přimíchejte do marmelády.

Ječmenný slad můžete nahradit rýžovým sirupem.

Chuť marmelády je pikantní, lehce nakyslá a krásně ostružinová i přes přidání rozinek.

Skvěle chutná i na palačinkách.

To, co zbylo po pasírování, nevyhazujte, udělejte si čaj.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář