Jdi na obsah Jdi na menu

Pečená polenta

17. 10. 2017

Tentokrát jsem zkoušela vařit z kukuřičné krupice. Krupici je nejlepší tak na 7 h namočit- zalít studenou vodou a teprve poté dát vařit. Po takové době namáčení stačí vařit půl hodinky.

Já jsem máčela jen hodinu a vaření pak trvalo přibližně 45 minut.

Nezapomeňte často míchat, aby se neutvořily hrudky, vodu osolte a pomalu přivádějte k varu.

Krupice začne pozvolna houstnout, až je hustá jako kaše a tehdy ji vypneme.

Pekáček si vypláchneme studenou vodou a nalijeme do něj uvařenou krupici - polentu.

Po vychladnutí krájíme na čtverečky, obdélníčky či vykrajujeme různé tvary vánočními vykrajovacími formičkami.

V misce si rozmícháme 2 lžíce oleje a 2 lžíce sójové omáčky Shoyu nebo Tamari, můžeme přidat i trošku tymiánu.

Plech vyložíme pečícím papírem, naskládáme na něj vykrojené kousky polenty a každý kousek potřeme připravenou marinádou.

Pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 10-15 minut, dokud se nezačne dělat jemná kůrka. Potom polentu obrátíme a potřeme opět marinádou. Pečeme zase než se udělá kůrka, což někdy trvá už jen pár minut, musíme hlídat aby se polenta nespálila.

Upečenou polentu necháme vychladnout a můžeme podávat k salátu, masu, po nakrájení na drobné kostičky jako krutonky do polévky  nebo jen tak samotnou jako slanou chuťovku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář