Dýňový chléb
Do těsta na kváskový chléb jsem přidala nastrouhanou dýni , osmaženou cibulku a 1/2 lžičky tymiánu a byl z toho moc dobrý žlutý chlebík.
Tentokrát jsem vynechala vařené obilí a okopírovala jsem zde postup na klasický kváskový chléb, abyste to nemuseli hledat.
3 lžíce kvásku
200 ml žitné mouky + 100 ml pohankové mouky
250 ml převařené vychladlé vody
Postupuji takto : večer vyndám z lednice kvásek, který uchovávám v uzavřené skleničce od přesnídávky.
Lžičkou ho vyškrábu do mísy a přidám mouku a vodu. Pořádně promíchám vařečkou, nechám ji v těstě stát a přikryju čistou utěrkou. Dám na linku nebo do trouby ( studené ! ) aby mísa nepřekážela a nechám přes noc kynout.
Druhý den ráno odeberu cca 3 lžíce zpátky do skleničky, kterou opět dám do lednice.
Ke zbývajícímu kvásku v míse přidám další suroviny :
150 ml vody ( tu už nepřevařuji )
200 ml celozrnné pšeničné mouky + 100 ml špaldové mouky
lžička soli, lžička kmínu ( já dávám mletý ), 2 lžíce oleje
1 lžíce lněného semínka
4 lžíce slunečnicových semínek
3 lžíce dýňových semínek
2 lžíce chia semínek + 100 ml vody ( nechám pár minut nabobtnat )
Všechno smíchám dohromady, zase přikryju utěrkou a nechám ještě tak 3 hodiny kynout.
Dělám těsto řidší, které dávám do formy na biskupský chlebíček. Takže po 3 hodinách zkontroluji, zda těsto nakynulo a naliju ho do vymazané a moukou vysypané formy.
Vršek těsta posypu semínky nebo i třeba ovesnými vločkami....
Chlebík dám do vyhřáté trouby a vedle něj postavím malý plechový hrneček s vodou. Voda se bude během pečení odpařovat a chléb tak nevyschne ale zůstane vláčný.
Během pečení chléb párkrát lehce potřu vodou z hrnečku v troubě, aby nepraskal.
Peču při 200°C tak půl hodiny. Nezapomeňte, že každá trouba peče jinak, je třeba si to vyzkoušet.