Jak si založit kvásek
Kvásek si můžete koupit, někdo vám ho daruje, nebo si ho můžete založit sami.
Není to žádná věda ale pokud se vám to hned napoprvé nezdaří, nezoufejte.
Někdy to chce prostě trénink
Kvásek si zakládám do zavařovací sklenice, v ní smíchám 50ml převařené vychladlé vody se žitnou moukou.
Mouky dávám tolik, aby vzniklo těstíčko ala hustější kaše.
Po dvou pokusech podle receptů dělám spíš od oka, a pokaždé to s moukou vyjde trochu jinak.
1. Takže mouku s vodou pěkně rozmícháme a sklenici přikryjeme čistou utěrkou, plenou nebo igelitem.
Necháme stát při pokojové teplotě (nechávám v kuchyni na okně nebo na lince) do druhého dne.
2. Druhý den přidáme do sklenice 1 polévkovou lžíci převařené vychladlé vody a zase tolik mouky, aby vznikla kaše.
Opět zakryjeme.
3. Uděláme to samé co v kroku č.2. Kvásek už možná bude nakysle vonět.
4. Opět kvásek přikrmíme 1 lžící převařené vychladlé vody a moukou.
Hotový kvásek příjemně voní jako navinulé jablíčko. V žádném případě nemá páchnout, pokud je cítit silně po octu, zkuste ho přikrmit více moukou.
Jsou v něm vidět bublinky, může nám doslova vylézat ze sklenice, zkrátka pracuje.
Pečivo pečeme nejlépe ze 14 dní starého kvásku, dá se i dříve, ale nemusí se povést.
Pokud pečeme jednou za 2-3 dny, můžeme kvásek nechat stát na lince.
Jestliže pečeme méně často, uchováváme ho v lednici, sklenici zavřeme víčkem. Zde vydrží přibližně týden, je třeba ho kontrolovat a přikrmovat - lžičku nebo dvě mouky a trochu převařené vychladlé vody, aby těstíčko byla řidší kaše.
Ne moc řídká
Kvásek samozřejmě může být i bezlepkový, příprava je trochu náročnější já jsem ho zatím nezkoušela.
A kam s ním?
Do kysela, lívanců, palačinek, buchet, chleba rohlíků, vánočky, bublaniny
Tak ať se vám podaří!