Jdi na obsah Jdi na menu

Pohanková sekaná

V zimě zařazujeme více pohanku, která má zahřívací efekt a také obsahuje hodně rutinu, který je skvělý na cévy a krevní kapiláry.

Tuto sekanou z pohanky jsme doplnili rýžovo-dýňovou kaší, kterou jsme ozdobili falešným špekem a přidali jsme ještě kvašenou zeleninu a teplý salát z uvařené červené řepy.

 

400 g pohanky lámanky

6 středních cibulí

1 mrkev

hrnek nastrouhané dýně

7 lžic uvařené černé čočky

3/4 balíčku uzeného tofu

olej, sůl, popř. trochu kvalitní sójové omáčky

5 lžiček majoránky

1 lžička libečku

4-5 stroužků česneku

2 lžíce slunečnicových semínek

1 lžíce mořské řasy Nori nebo Dulse

 

Lámanku promyjeme studenou vodou a podle návodu uvaříme v osolené vodě. Měla by se z ní stát kašovitá hmota.

Pokrájenou cibuli osmahneme na rozpáleném oleji do zlatova, osolíme, přidáme nastrouhanou mrkev a dýni a ještě chvilku smažíme.

Tofu nakrájíme na kostičky a smícháme se zeleninou a lámankou. Přidáme již uvařenou černou čočku a semínka.

Okořeníme majoránkou, libečkem a prolisovaným česnekem, můžeme dochutit sójovou omáčkou.

Vše důkladně smícháme a nandáme do vymazaného pekáče. Uhladíme povrch, přiklopíme druhým pekáčem a pečeme ve vyhřáté troubě cca při 200°C 20 - 30 minut.

Sekanou porcujeme až vychladne, aby pěkně ztuhla a dala se krájet.

 

RÝŽOVO - DÝŇOVÁ KAŠE

 

500 g rýže

1 mrkev

1 petržel

200 g dýně

sůl, kousek mořské řasy

 

Zeleninu nastrouháme a přidáme k propláchnuté rýži do hrnce s mořskou řasou. Osolíme a zalijeme horkou vodou - na 1 díl rýže potřebujeme přibližně 2 díly vody.

Uvaříme hodně do měkka a pak rozmixujeme tyčovým mixérem. Nám chutná když není rozmixovaná úplně do hladka.

 

 

FALEŠNÝ ŠPEK

 

Kousek oloupaného celeru nakrájíme na malé kostičky a na troše oleje pomalu smažíme. V průběhu smažení lehce osolíme a necháme celer zezlátnout.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář