Jdi na obsah Jdi na menu

Cuketový boršč

Brambory můžeme snadno nahradit cuketou.

Jídlo tak bude lehčí, snáze stravitelné a nebudeme zatěžovat svoje klouby a ledviny.

 

1 velká cibule                                                              img_20190909_104758.jpg

1 mrkev

1 petržel

malý kousek celeru, cca 4x4 cm

nové koření, bobkový list, sůl, olej, umeocet

cca 200 g cukety bez semínek

1 řepa

1 hrnek hlávkového zelí pokrájeného na nudličky

2 stroužky česneku

1,5 litr zeleninového vývaru

hrnek předem uvařených fazolí, nejlépe bílé nebo adzuki

pohanková mouka na zahuštění

saturejka ( není nutná )

kysaná smetana ( není nutná )

2 - 3 lžíce kvašeného zelí

 

Cibuli pokrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji osmahneme.

Osolíme a přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu.

Po chvilce doplníme zeleninu ještě na hrubo nastrouhanou řepou, na plátky pokrájeným česnekem a kořením, a na kostičky nakrájenou cuketou. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí řepy.

Ke konci varu přidáme již uvařené fazole.                                  img_20190909_105222.jpg

Já vařím fazole se saturejkou, takže saturejku již nepřidávám.

V případě potřeby zaprášíme boršč trochou mouky a promícháme.

Nakonec, po vypnutí, dochutíme umeoctem, případně sojovou omáčkou Shoyu nebo Tamari.

Na talíři boršč posypeme zelenou natí, a můžeme podávat s kopečkem kysané smetany.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář