Cuketový boršč
Brambory můžeme snadno nahradit cuketou.
Jídlo tak bude lehčí, snáze stravitelné a nebudeme zatěžovat svoje klouby a ledviny.
1 velká cibule
1 mrkev
1 petržel
malý kousek celeru, cca 4x4 cm
nové koření, bobkový list, sůl, olej, umeocet
cca 200 g cukety bez semínek
1 řepa
1 hrnek hlávkového zelí pokrájeného na nudličky
2 stroužky česneku
1,5 litr zeleninového vývaru
hrnek předem uvařených fazolí, nejlépe bílé nebo adzuki
pohanková mouka na zahuštění
saturejka ( není nutná )
kysaná smetana ( není nutná )
2 - 3 lžíce kvašeného zelí
Cibuli pokrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji osmahneme.
Osolíme a přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu.
Po chvilce doplníme zeleninu ještě na hrubo nastrouhanou řepou, na plátky pokrájeným česnekem a kořením, a na kostičky nakrájenou cuketou. Zalijeme vývarem a vaříme do změknutí řepy.
Ke konci varu přidáme již uvařené fazole.
Já vařím fazole se saturejkou, takže saturejku již nepřidávám.
V případě potřeby zaprášíme boršč trochou mouky a promícháme.
Nakonec, po vypnutí, dochutíme umeoctem, případně sojovou omáčkou Shoyu nebo Tamari.
Na talíři boršč posypeme zelenou natí, a můžeme podávat s kopečkem kysané smetany.