Nejlepší cizrnová pomazánka
" Cože, míchaný vajíčka ? " S nelíčeným údivem a trochu zděšením ( vajíčka nesnáší ) zakoulel očima můj manžel.
Je pravda, že přidanou kurkumou dostala pomazánka barvu vskutku vaječnou.
1 větší cibule
hrnek uvařené cizrny ( vodu z vaření nevyléváme )
olej, sůl, popř. kvalitní sójová omáčka typu Shoyu nebo Tamari
kurkuma ( být nemusí )
3 stroužky česneku
Cibuli pokrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji osmahneme. Hned osolíme.
Pokud chcete přidávat kurkumu, po chvilce smažení ji nasypte na cibuli a nechte zavonět. Pozor na spálení.
Ve stejnou chvíli přidáme i česnek pokrájený na plátky.
Podlijeme cca lžící vody, pokud nechceme aby byl česnek cítit a pomalu vodu vyvaříme.
Pokud vám skoro syrový česnek nevadí, nepodlévejte jen ho lehce osmahněte a vypněte.
Vše smícháme s cizrnou a rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou pomazánku.
Jestliže se vám špatně mixuje, přidejte opatrně trošku cizrnového vývaru.
Můžete dochutit umeoctem nebo sójovkou.
Pomazánku natíráme na kváskový nebo křupavý chlebík a doplníme zeleninou syrovou i kvašenou, popř. i tepelně upravenou ( nejlépe napařenou ).
TIP : Pomazánka by se měla dát dobře namazat, v případě potřeby přidejte olej, aby byla mazlavější.