Pomazánka z červené čočky
1 velká cibule
1 a 1/2 hrnku uvařené červené čočky
3 mrkve
2 menší petržele
mletý kmín, tymián, sůl, umeocet, olej, zázvorová šťáva
Pokrájenou cibuli osmahneme na oleji, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a osolíme. Chvíli restujeme, aby se zelenina lehce opekla a mrkev pustila barvu.
Přidáme trochu kmínu a tymiánu a uvařenou čočku. Vypneme a vše rozmixujeme tyčovým mixérem.
Dochutíme umeoctem a oloupeme si kousek zázvoru, nastrouháme ho najemno, a rukou z něj vymačkáme šťávu. Stačí pár kapek.
Pomazánku mažeme na pečivo, křupavé nebo pufované chlebíčky, nebo na slané palačinky.
TIP: Pokud pomazánku naředíme vývarem nebo vodou, dostaneme výbornou omáčku.