Jdi na obsah Jdi na menu

Rizoto s maskovanou dýní

Dýně, mrkev a kurkuma pro veselé kuřátkově zbarvené rizoto. 

 

2 střední cibule

2 hrnky uvařené rýže

hrstička nahrubo nastrouhané dýně

1 mrkev

a menší petržel

1/4 brokolice

1/2 hrnku hrášku ( v létě nejlépe čerstvý, jinak mražený )

cca 1 dcl zeleninového vývaru nebo vody

olej, sůl

1/2 lžičky kurkumy

 

Cibuli pokrájíme na kostičky a na rozpáleném oleji osmahneme.

Osolíme a po chvilce přidáme na tenké plátky či drobné kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a dýni.

Posypeme kurkumou a pak zalijeme vývarem nebo vodou.

Přidáme na kousky pokrájenou brokolici a pod pokličkou pár minut dusíme.

Ke konci dáme k zelenině ještě hrášek, tomu už bude stačit minutka, dvě a vypneme.

Tekutina by měla být úplně vyvařená a zelenina nerozvařená, nedělejte ji zbytečně dlouho.

Zeleninu smícháme s rýži a na talíři posypeme semínky, zelenou natí apod.

Vzhledem k jaru talíř doplníme i nějakou syrovou zeleninou a nesmíme zapomenout ani na zeleninu kvašenou, která je pro nás doslova zázrak. Nyní na jaře, kdy naše játra a žlučník přímo volají po očistě, nám prospěje obzvlášť.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář