Cizrnový salát
Cizrnu jsem dříve nesnášela. Taky jsem nevěděla, co bych z ní mohla vůbec vytvořit.
Tentokrát jsem se nechala trochu inspirovat a výsledek mi moc zachutnal.
Jak tedy na to ?
Nejprve si namočíme cizrnu.
Množství si přizpůsobte, já jsem použila cca 150 g suché cizrny.
Nejprve cizrnu propláchneme pod studenou vodou a pak ji dáme do kastrůlku s čistou studenou vodou.
V té ji necháme máčet přes noc. Pokud ráno nějaká voda zbyla, slijeme ji a cizrnu dáme vařit do nové vody s kouskem mořské řasy, popř. bobkovým listem a pár kuličkami nového koření nebo saturejkou, tymiánem, majoránkou.....
Všechny tyto procedury napomůžou tomu, že luštěniny omezí svůj nadýmací efekt a budou snáz stravitelné.
Nejlepší jsou vařené v tlakovém hrnci.
Když je cizrna měkká, necháme ji v sítu okapat a v misce promícháme s cca lžící oleje, solí a třeba grilovacím kořením.
Já jsem dala sladkou mletou papriku, ale až po chvilce pečení, bála jsem se aby paprika nezhořkla.
Ochucenou cizrnu dáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a dáme péct do trouby.
Občas promícháme a hlídáme aby se nespálila.
Správně upečená bude pěkně křupat.
Pečenou cizrnu můžeme mít jako obdobu slaných brambůrků, nebo ji přidáme k syrové zelenině do salátu.
NA SALÁT POTŘEBUJEME :
zeleninu nakrájenou na menší kousky - já dala okurku a rajčata, může být cokoli co máte rádi, i třeba olivy
trochu umeocta
pečená cizrna
Zeleninu s cizrnou smícháme a dochutíme umeoctem.
Pro změnu můžeme jindy salát ochutit trochou rostlinné tatarky, posypat zelenou natí apod.....