Jdi na obsah Jdi na menu

Cizrnový salát

13. 3. 2019

Cizrnu jsem dříve nesnášela. Taky jsem nevěděla, co bych z ní mohla vůbec vytvořit.

Tentokrát jsem se nechala trochu inspirovat a výsledek mi moc zachutnal.

Jak tedy na to ?

 

Nejprve si namočíme cizrnu.

Množství si přizpůsobte, já jsem použila cca 150 g suché cizrny.

Nejprve cizrnu propláchneme pod studenou vodou a pak ji dáme do kastrůlku s čistou studenou vodou.

V té ji necháme máčet přes noc. Pokud ráno nějaká voda zbyla, slijeme ji a cizrnu dáme vařit do nové vody s kouskem mořské řasy, popř. bobkovým listem a pár kuličkami nového koření nebo saturejkou, tymiánem, majoránkou.....

Všechny tyto procedury napomůžou tomu, že luštěniny omezí svůj nadýmací efekt a budou snáz stravitelné.

Nejlepší jsou vařené v tlakovém hrnci.

 

Když je cizrna měkká, necháme ji v sítu okapat a v misce promícháme s cca lžící oleje, solí a třeba grilovacím kořením.

Já jsem dala sladkou mletou papriku, ale až po chvilce pečení, bála jsem se aby paprika nezhořkla.

 

Ochucenou cizrnu dáme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a dáme péct do trouby.

Občas promícháme a hlídáme aby se nespálila.

Správně upečená bude pěkně křupat.

 

Pečenou cizrnu můžeme mít jako obdobu slaných brambůrků, nebo ji přidáme k syrové zelenině do salátu.

 

NA SALÁT POTŘEBUJEME :

 

zeleninu nakrájenou na menší kousky - já dala okurku a rajčata, může být cokoli co máte rádi, i třeba olivy

trochu umeocta

pečená cizrna

 

Zeleninu s cizrnou smícháme a dochutíme umeoctem.

Pro změnu můžeme jindy salát ochutit trochou rostlinné tatarky, posypat zelenou natí apod.....

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář